Potraga za Kapetanom Draganom

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za Kapetanom Draganom

Vlasti Australije sprovode opsežnu akciju potrage za Draganom Vasiljkovićem, Kapetanom Draganom, samo dan posle odluke Višeg australijskog suda o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Australijska federalna policija (AFP) od sinoć, po australijskom vremenu, sprovodi opsežnu akciju potrage za Draganom Vasiljkovićem, Kapetanom Draganom, pokušavajući da ga locira. Nestanak Dragana Vasiljkovića je velika stamota za AFP, piše dnevnik Australien (The Australian).

Kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveznog državnog tužioca Australije, zadužena za izručenje, potvrdila je da Daniel Sneden, kako glasi Vasiljkovićevo australijsko ime, još nije uhapšen.

"U skladu sa odlukom Višeg suda, od 30. marta 2010. godine, po žalbi republike Hrvatske, gospodin Sneden trebalo bi da bude pritvoren do donošenja konačne odluke ministra unutrašnjih poslova o mogućem izručenju Hrvatskoj, zbog suđenja za ratne zločine", saopštila je portparolka Saveznog državnog tužioca Roberta Meklelanda, prenosi Australien.

Ona je ranije izjavila da se Vasiljković juče nije pojavio pred Vrhovnim sudom u Kanberi, i da nije obavestio vlasti o eventualnoj promeni adrese, naveo je sajt abc.net.au.

Australijski ministar unutrašnjih poslova Brendan O'Konor treba da donese odluku o načinu i vremenu izručenja Vasiljkovića Hrvatskoj.

Po nalogu Višeg suda, Vasiljković je, prošlog meseca, vlastima predao pasoš. Naređeno mu je da ne odlazi u inostranstvo i da obavesti Federalnu policiju o eventualnoj promeni adrese, do 30. marta.

Dragan Vasiljković živeo je u Pertu, gde je bio instruktor golfa, kada ga su ga, u januaru 2006. godine, uhapsili pripadnici AFP-a, na osnovu zahteva za izručenje iz Hrvatske.

Proveo je tri godine u sidnejskom zatvoru, ali je oslobođen, u septembru 2009. godine, nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu, kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj.

Kapetan Dragan je, kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj, optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i policije u Kninu, u leto 1991. godine, i u selu Bruškoj, kod Benkovca, u Dalmaciji, u februaru 1993. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Australijska policija ne može da nađe Kapetana Dragana

Izvor: 24sata, 31.Mar.2010

Vasiljkovića, koji ima australijsko državljanstvo i ime Daniel Sneden, Hrvatska tereti za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima 1991. i 1993. godine.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.