Potpredsjednik pomilovao sam sebe

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2015, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpredsjednik pomilovao sam sebe

Mala pacifička nacija Vanuatu, pored svoje neosporne ljepote, ovih dana se našla u žiži javnosti zbog jednog političkog skandala.

Naime, predsjednik Boldvin Londsdejl otkrio je da je njegov zamjenik Marselino Pipite pomilovao sebe i još 13 optuženih za koruptivne radnje, dok je on bio van zemlje, na službenom putu, piše BBC.

Marselino Pipite je jedan od 14 političara iz Vanuatua koji su u petak i zvanično optuženi za korupciju i primanje mita. Naime, oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dobili novac da bi izglasali povjerenje prethodnoj vladi.

I dok je predsjednik Lonsdejl bio van zemlje, Pipite je iskoristio to što u predsjednikovom odsustvu ima sva ovlaštenja i objavio odluku o pomilovanju samog sebe, zajedno sa još 13 korumpiranih političara.

Pipite je, obrazlažući svoju odluku, rekao da je to učinio kako bi održao "mir i jedinstvo" u zemlji. Međutim, kada su ga novinari pitali kako primanje mita i korupcija mogu da doprinesu miru i jedinstvu, Pipite nije želio da odgovori. Po povratku sa službenog puta predsjednik Lonsdejl je ostao šokiran potezom svog zamjenika.

"Moram priznati da sam tužan zbog ovakvog ponašanja i činjenice da je Pipite iskoristio priliku da donese jednu ovakvu sramnu i nezakonitu odluku", rekao je Lonsdejl.

Odmah po povratku u zemlju, predsjednik Lonsdejl je održao hitni sastanak sa svim relevantnim političarima u zemlji, kao i sa Nacionalnim savjetom kako bi odlučio šta dalje da preduzme.

"Niko nije iznad zakona, pa tako ni Pipite", rekao je predsjednik, dodavši da će se u narednih nekoliko dana znati sve.

"Odlučan sam da počistim smeće iz svog dvorišta i to ću i učiniti. Mi kao nacija moramo zaustaviti ovu korumpiranu praksu", rekao je on.

Inače, da su osuđeni, korumpirani političari bi dobili najmanje deset godina zatvorske kazne. Prema pisanju lokalnih medija, svi zajedno su primili više od 300.000 dolara mita.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.