Potpisano: Asanža izručuju Americi

Izvor: B92, 13.Jun.2019, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisano: Asanža izručuju Americi

London -- Britanski ministar unutrašnjih poslova potpisao zahtev za izručenje osnivača Džulijana Asanža SAD-u.

Asanž se trenutno nalazi na odsluženju kazne, u trajanju od 50 nedelja, zbog kršenja uslova o otpustu, kada se sklonio u ambasadu Ekvadora, u kojoj je dobio azil pre sedam godina u strahu od toga da će biti izručen SAD.

Međutim, kada su se odnosi između Asanža i novog ekvadorskog rukovodstva pogoršali, zbog navodnih komentara Asanža koji su ocenjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao mešanje u unutrašnje stvari Ekvadora, osnivaču Vikiliksa je ukinut azil i on je istog trenutka uhapšen i iz londonske ambasade odveden u pritvor.

Pravosudni sistem traži Asanža zbog curenja velikog broja poverljivih dokumenata američke diplomatije koji su javno objavljeni, putem Vikiliksa. Za dela koja mu se po optužnici u SAD stavljaju na teret, Asanža čeka najstroža kazna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ASANŽA IZRUČUJU AMERICI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2019

Sadžid Džajvid, ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, potpisao je naredbu za ekstradiciju Džulijana Asanža u Sjedinjene Države koje ga traže zbog hakovanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.