Potpisan ugovor za remont termobloka u Kostolcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor za remont termobloka u Kostolcu

BEOGRAD -

Ugovor vredan oko 50 miliona evra za remont termobloka "B2" u Kostolcu potpisali su danas u Beogradu direktor privrednog društva "Termoelektrane i kopovi (TE-KO) Kostolac" Dragan Jovanović i direktor "Energoprojekt - Entela" Mladen Simović.

Ugovorom je predviđen kapitalni remont bloka dva u termoelektrani "Kostolac B", čija je ukupna vrednost investicije 70 miliona evra.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao je da revitalizacija ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bloka predstavlja sastavni deo paket aranžmana za revitalizaciju celokupne termoelektrane Kostolac, koja će biti realizovana u saradnji sa kineskim partnerima.

On je rekao da će u toku ovog meseca i to prilikom posete premijera Srbije Mirka Cvetkovića Kini biti potpisan ugovor sa kineskim partnerima za realizaciju paket projekta u Kostolcu i dodao da će definitivna odluka o kreditnom aranžmanu biti doneta u naredna tri meseca.

Škundrić je podsetio da je vrednost tog paket aranžmana za Kostolac 1,25 milijardi evra i da treba da bude realizovan u narednih pet godina.

Jovanović je najavio da će remont i modernizacija postrojenja trajati oko šest meseci, a očekuje se da će taj blok u decembru ove godine biti ponovo vraćen na mrežu.

On je dodao da će posle revitalizacije tog bloka biti povećan kapacitet bloka "B2" za oko 10 odsto.

Simović je istakao da je potpisivanje ovog ugovora značajno za srpsku elektro-mašino gradnju, koja je na taj način dobila šansu da učestvuje u realizaciji jednog tako važnog projekta.

On je dodao da će na taj način prilikom realizacije tog projekta biti zaposleno oko 1.000 ljudi.

Beogradski "Energoprojekt", predvodi konzorcijum domaćih kompanija koje će biti angažovane na tom velikom i važnom poslu, saopštio je EPS.

Vrednost poslova, koji je potpisan sa srpskim konzorcijumom iznosi oko 50 miliona evra, a ukupna vrednost investicije je oko 70 miliona evra tako da će ostatak poslova uraditi poljska kompanija "Alstom", dok je uvođenje automatike upravljanja blokom povereno Institutu "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.