Potpisan ugovor o izgradnji metroa

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o izgradnji metroa

BEOGRAD - Grad Beograd i vlade Srbije i Francuske potpisali su važna dokumenta za realizaciju jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata - beogradski metro. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar za spoljnu trgovinu Vlade Republike Francuske Pjer Leluš i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić potpisali su izjavu o namerama o Projektu beogradskog metroa, a potpisan je i memorandum o razumevanju između grada Beograda i francuske kompanije "Alstom transport".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
- Već 40 godina građani Beograda sanjaju o metrou, prave planove i veruju da će jednog dana zaista moći kao i većina građana Evrope, koristeći ovaj vid transporta da se najbrže i najkvalitetnije prevezu iz jednog dela grada u drugi. Sanjali smo i o jednom novom mostu 40 godina i taj san nam se ostvario kao i o mostu na Dunavu, pa se on sad uveliko gradi. Još mnogo drugih snova o razvoju Beograda uspeli smo da realizujemo u poslednjih nekoliko godina. Sve je to najbolji dokaz da metro u Beogradu neće ostati samo san već će postati java za sve Beograđane i goste našeg grada - rekao je gradonačelnik Đilas, zahvalivši se Vladi Republike Francuske na učešću u ovom projektu, ne samo za studiju već i obezbeđivanje velikog dela sredstava za prvu liniju beogradskog metroa.

Planirano je da se studija koju će izraditi francuska kompanija "EGIS Rail" u saradnji sa domaćim podizvršiocima realizuje u dve faze: kao sveukupni koncept i kao idejni projekat linije 1 beogradskog metroa. Ova linija, u vidu "Y" strukture, trebalo bi da bude duga oko 15 kilometara, sa 25 stanica, voznim sredstvima, sa jednim vozačem na svakom kraju, vodovima, električnim napajanjem, kao i električnim i mehaničkim podsistemima. Biće formirana i bilateralna radna grupa čiji će cilj biti nadzor izrade studije opšteg koncepta i idejnog projekta.

Uvođenje metro sistema u Beograd znatno će doprineti poboljšanju efikasnosti javnog prevoza i samim tim unapređenju kvaliteta života građana, poslovnog i privrednog okruženja, što su preduslovi održivog ekonomskog razvoja kako Beograda tako i čitave Srbije.

Da podsetimo, Skupština grada Beograda je juna 2010. godine donela zaključak kojim je usvojila Informaciju o izradi dokumenta "Beogradski metro - osnova za izbor rešenja". Republika Francuska je u oktobru iste godine izrazila zainteresovanost za učešće u projektu i u skladu sa tim spremnost da donira sredstava za studiju izvodqivosti beogradskog metroa, koju bi izradila francuska kompanija "EGIS Rail". Republički parlament usvojio je 18. oktobra ove godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o strateškom partnerstvu i saradnji. Sporazum je zaključen u Parizu 8. aprila i wime je predviđeno da po potpisivanju izjave o namerama između srpske i francuske vlade i gradskih vlasti Beograda, koja bi sadržala uzajamno prihvatljive i usaglašene modalitete za projekat metroa, Francuska bude strateški partner Srbije.

"Alstom grupa" je vodeća kompanija u svetu u primeni i širenju inovativnih i ekološki poželjnih tehnologija za sektore energetike, transporta i prenosa energije. Grupa posluje u oko 100 zemalja sveta. "Alstom" drži visoko drugo mesto na svetskoj lestvici gradskog transporta, a njegovi metro sistemi u upotrebi su u Parizu, Londonu, Njujorku, Karakasu, Singapuru i Šangaju. Svaki četvrti metro voz svetskih metroa je "Alstomov", a kompanija je proizvođač i nove generacije tramvaja "citadis", koji su u upotrebi u 36 zemalja u svetu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.