Potpisan sporazum o učenju francuskog u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2017, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o učenju francuskog u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, otpravnik poslova Ambasade Francuske Nikola Faja i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen potpisali su danas sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije.

Sporazum o saradnji definiše okvir za jačanje zajedničkog delovanja u oblasti učenja francuskog jezika i nastave na francuskom jeziku u toku naredne dve školske godine ( 2017-2018. i 2018-2019. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine), i predstavlja podršku modernizaciji nastave u školama u Srbiji, saopštio je Francuski institut.

Takođe, sporazum će omogućiti zajedničko delovanje Ministarstva prosvete i Francuskog instituta u Srbiji, koji u ime francuske ambasade realizuje kulturne i obrazovne aktivnosti pri mreži školskih ustanova koje sprovode program dvojezične francusko-srpske nastave.

Isto tako, ovim sporazumom, preciznije se definiše ugovor o polaganju ispita za diplomu DELF-a u školama u Srbiji, koja omogućava učenicima zvanično određivanje stečenog nivoa znanja francuskog jezika.

Na proleće 2018. godine, više od 120 školskih ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja moći će da predloži svojim učenicima polaganje ovog ispita, i to u više od 45 gradova širom Srbije.

Više od 110,000 učenika uči francuski jezik kao prvi ili drugi strani jezik u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, i francuski je treći strani jezik po broju učenika u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Osim toga, osam školskih ustanova, i to u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu i Valjevu ostvaruje dvojezični francusko-srpski program nastave na kome se nekoliko predmeta predaje na francuskom jeziku.

Francuski institut u Srbiji pruža podršku nastavnicima francuskog jezika i nastavnicima drugih predmeta koji ostvaruju nastavu na francuskom jeziku (kroz kontinuirana usavršavanja u Srbiji, Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji), obezbeđuje šest lektora za francuski jezik školskim ustanovama u Srbiji.

Osim toga razvija svuda po Srbiji, a naročito u Vojvodini, program "Biram francuski" za promociju učenja francuskog jezika u osnovnim školama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren Centar za razvoj karijere u Kosovskoj Mitrovici, posao za 15 mladih

Izvor: RTS, 20.Okt.2017

Centar za razvoj karijere na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici svečano je otvoren i u njemu je mesto našlo 15 mladih IT stručnjaka, odakle će kao programeri raditi za najveće IT kompanije. . Ministar prosvete,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.