Potpisan sporazum: Počeli protesti

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 22:34

Potpisan sporazum: Počeli protesti

Češka ministarka odbrane Jana Černohova i američki ministar odbrane Lojd Ostin potpisali su danas u Pentagonu sporazum o saradnji Češke i SAD u odbrani.

On reguliše i eventualni boravak američkih vojnika i njihov pravni položaj kao i spisak baza koje bi eventualno SAD mogle da koriste.

"Današnji dan uporedila bih sa danom kada je Češka ulazila u NATO ili i u Evropsku uniju", kazala je češkim novinarima posle potpisivanja Čerohova.

Češka vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sporazum usvojila u aprilu i naglašava da to nije sporazum o konkretnom boravku američkih vojnika u Češkoj niti izgradnji nekakve američke baze, već samo precizira uslove pod kojima bi ako se tako obe strane dogovore mogli da borave američki vojnici a takav ugovor sa SAD imaju 24 članice NATO.

"Sporazum ne daje pravo SAD da na našu teritoriju šalju vojnike ni da prave vojne baze", kazala je češka ministarka odbrane.

Protiv sporazuma koji moraju da ratifikuju oba doma češkog parlamenta i potpiše predsednik danas je ispred američke ambasade u Pragu protestovalo oko 50 demonstranata na poziv češke vanparlamentarne nereformisane komunističke stranke.

"Ne želimo ovde američke ubice iz Vijetnama", "Ami go home" i "Više nikad strane vojne baze" poruke su na transparentima koje su češki komunisti doneli na protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.