Potpisan osnivački akt Saveta za štampu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan osnivački akt Saveta za štampu

BEOGRAD - Predstavnici medijskih udruženja NUNS-a i UNS-a, Asocijacije medija i Lokal presa potpisali su danas u Beogradu osnivački akt Saveta za štampu - tela koje će nadgledati poštovanje Kodeksa novinara.

Osnivački akt su potpisali predsednica Nezavisnog udruženje novinara Srbije Nadežda Gaće, predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, predsednik Lokal preša Vlado Filipčev i predsednik UO Asocijacije medija Manojlo Vukotić.

Gaće je nakon potpisivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakla da je taj dokument od velike važnosti jer je postojanje Saveta za štampu neophodno kako bi se vršio monitoring pisanja medija.

Vukotić je naglasio da je formiranje Saveta važno za demokratizaciju medija jer je cilj da se poboljša stanje u novinarstvu koje trenutno "nije zdravo" i koje je "zapljusnuo lažni talas tabloidizacije".

"Savet može da utiče na poboljšanje morala i etike u žurnalizmu", istakao je on.

Prema rečima Brajovića, to telo bi trebalo da ponudi kvalitetnu "uslugu" kad god se neko nađe povređen zbog sadržaja koji su objavljeni u medijima.

Savet za štampu, kako se navodi u osnivačkom aktu, je nezavisno regulatorno telo koje će okupljati izdavače i vlasnike štampanih medija, profesionalne novinare kao i predstavnike javnosti a između ostalog rešavaće predstavke pojedinaca i institucija povodom konkretnih sadržaja objavljenih u štampanim medijima.

Savet će posredovati između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i izricati javne opomene u slučajevima kada je konstatovano kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije.

Finansiraće se iz doprinosa osnivača i prikupljenih sredstava od donatora.

Kodeks novinara usvojen je pre dve godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.