Potpisan dokument o razvijanju saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Hebej (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan dokument o razvijanju saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Hebej (VIDEO)

Dve strane saglasile su se da promovišu i realizuju privrednu saradnju posebno u domenu visokih tehnologija i inovacija kao i u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Je Dongsong, predsedavajući Kineske narodne političke konsultativne konferencije Komiteta provincije Hebej, potpisali su danas, u Novom Sadu, Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između AP Vojvodine i provincije Hebej.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Dve strane saglasile su se da promovišu i realizuju privrednu saradnju posebno u domenu visokih tehnologija i inovacija, te da realizuju investicione projekte i razmenjuju iskustva u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, turizma, kulture, i u svim drugim od zajedničkog interesa, a u skladu s međunarodnim sporazumima koje su zaključile Narodna Republika Kina i Republika Srbija.

- Republika Srbija i NR Kina neguju iskreno i strateško prijateljstvo i partnerstvo. Nakon današnjeg sastanka i potpisanog dokumenta očekujemo da našu saradnju konkretizujemo, i u budućnosti zajednički radimo na mnogim značajnim projektima, od kojih će građani obe pokrajine imati koristi - rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je današnji susret korak ka tome da se ostvare direktni kontakti privrednika, razvojnih agencija, privrednih komora, univerziteta i turističkih organzacija, kako bi, kako je istakao, otpočela što intenzivnija i produktivnija saradnja na svim poljima.

Na sastanku je dogovoreno da u novembru privredna delegacija Vojvodine bude gost Sajma digitalnih tehnologija koji se održava u toj provinciji, a da privredna delegacija Hebeja poseti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, rekao je predsednik Mirović i podsetio da AP Vojvodina ostvaruje saradnju sa 39 pokrajina, regiona i provincija iz celog sveta.

Je Dongsong izjavio je nakon sastanka održanog u Pokrajinskoj vladi da je potpisano Pismo o namerama dokument koji je otvorio nova vrata u odnosima provincije Hebej i AP Vojvodine, ističući da je Srbija strateški partner Narodne Republike Kine.

- Privreda, ekonomija, visoke tehnologije i obrazovanje su oblasti u kojima možemo da ostvarimo konkretnu saradnju, i siguran sam da ćemo vrlo brzo početi sa realizacijom svega onoga o čemu smo danas govorili i što smo zacrtali - rekao je Je Dongsong, podsećajući da se Republika Srbija prva priključila inicijativi „Jedan pojas jedan put“, što, kako je ocenio, dovoljno govori o namerama obe zemlje da stvaramo što čvršće veze i saradnju.

Provincija Hebej jedna je od najrazvijenijih kineskih provincija sa 75 miliona ljudi i bruto domaćim proizvodom od 450 milijardi dolara. Nalazi se u središtu dva najrazvijenija industrijska regiona u Kini i okružuje glavni grad Peking. Jedna je od lidera u Kini i glavna baza za razvoj Peking- Tijencin industrijskog regiona, najvećeg i najvažnijeg u čitavoj severnoj Kini.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: U ovom gradu se na posao ĐUBRETARA čeka punih SEDAM GODINA, a evo i zbog čega (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.