Potonuo južnokorejski brod

Izvor: Politika, 26.Mar.2010, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potonuo južnokorejski brod

Južnokorejski pomorski brod potonuo u blizini sporne pomorske granice sa Severnom Korejom.

Na brodu koji je potonuo bilo je104 člana posade, a spekuliše se da su ga napalesnage Severne Koreje.

Službenik iz Ministarstva odbrane je rekao da je neidentifikovani objekat pucao na brod u petak noću u blizini zapadne morske granice koja deli dve Koreje.

„Još je prerano da se razgovara o uzroku potonuća”, izjavio je Rojtersuportparol predsednika, i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da mu još„nije jasno da li je u ovaj incident uključena Severna Koreja".

Ministarstvo odbrane je navelo da je 58 članova posade na brodu spaseno, kao i da je akcija spasavanja u toku.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da još nema sigurnu informaciju da li je Severna Koreja možda uključena u potapanje južnokorejskog broda, ali je dodao da mu je iz Seula rečeno da su uzroci incidenta i dalje nepoznati, prenela je agencija Rojters.

Portparolka predsedničke Plave kuće u Seulu Kim Eun-hje izjavila je da je preuranjeno da se kaže šta je izazvalo potapanje broda južnokorejske mornarice sa 104 mornara u vodama u blizini granice prema Severnoj Koreji.

„Nije jasno da li je Severna Koreja umešana”, rekla je Kim Rojtersu.

Iz generalštaba je rečeno da se ne može zaključiti da li Severna Koreja stoji iza napada.

Ranije su južnokorejski mediji preneli izjave (neimenovanih) zvaničnika koji su navodili da je Severna Koreja možda ispalila torpedo na brod u blizini „sporne” granice u Žutom moru, koja razdvaja dve Koreje.

Nakon ovog incidenta postoje inicijalna strahovanja da bi Severna Koreja mogla da bude kriva zbog eventualno loše situacije na Vol Stritu, gde je pad cena akcija delom uslovljen geopolitičkim problemima.

M. V.

------------------------------------------------------------------------------

Predsednik naredio istragu u vezi sa potapanjem broda

Predsednik Južne Koreje Li Mjung-bak naredio je pokretanje istrage u vezi sa potapanjem broda južnokorejske mornarice u vodama u blizini granice prema Severnoj Koreji, dok zvaničnici veruju da taj incident nije rezultat napada Pjongjanga.

„U istrazi oko uzroka potapanja broda moraju da budu razmotrene sve varijante, a istraga mora da bude brza i temeljna”, navodi se u saopštenju južnokorejskog predsednika, objavljenom posle hitnog sastanka sa članovima vlade.

Od 104 mornara, koji su se nalazili na brodu, 58 je spašeno, 46 se vode kao nestali, a akcija spasavanja i dalje traje. Agencija Jonap je, međutim, javila da je nekoliko moranara poginulo.

Neimenovani zvaničnik južnokorejske vlade je, istovremeno, saopštio da Severna Koreja, po svemu sudeći nema nikakve veze sa potapanjem broda.

Lokalni mediji prenose da satelitski snimci pokazuju da u oblasti gde je brod potonuo nije bilo severnokorejskih vojnih snaga.

SAD su saopštile da nemaju dokaze da je Severna Koreja umešana u potapanje južnokorejskog broda u blizini sporne granice između dve Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva.

Tanjug

[objavljeno: 26/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.