Poternica zbog ratnih zločina u BiH

Izvor: RTS, 25.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica zbog ratnih zločina u BiH

MUP Srbije raspisao poternicu za 19 lica osumnjičenih za ratni zločin nad vojnicima JNA u Sarajevu, na početku rata u BiH. Na poternici i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić. U napadu na kolonu JNA, prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno 215.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je poternicu za 19 lica osumnjičenih za ratni zločin u BiH, među kojima je i član ratnog Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BiH Ejup Ganić. 

Pojedini mediji u BiH javili su da je među osumnjičenima i član ratnog Predsedništva BiH Stjepan Kljujić.

Osobe sa poternice sumnjiče se za ratne zločine počinjene u bolnici i kasarni u Sarajevu, kao i za napad u Dobrovoljačkoj ulici. MUP je raspisao poternicu na zahtev istražnog sudije Veća za ratne zločine u Beogradu Milana Dilparića.

Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić rekla je da je istražni sudija doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv više lica za ratne zločine u Sarajevu na početku rata u BiH.

Ramićeva je rekla da se oni sumnjiče za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.

Napad u Dobrovoljačkoj ulici

Snage Armije Republike Bosne i Hercegovine izvršile su 3. maja 1992. godine. godine napad na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U tom napadu na kolonu JNA, koja se povlačila prema kasarni u Lukavici, ubijeno je i ranjeno više oficira, vojnika i civila.

Neki mediji navode da su Ganić i Kljuić, kao članovi Predsedništva BiH, naredili oficirima Armije BiH Mustafi Hajrulahoviću i Jusufu Pušini da napadnu vojnike.

U tom napadu, prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno 215. 

Ratni član Predsedništva BiH Stjepan Kljujić rekao je da "nije dobio nikakav papir, niti pročitao navodnu poternicu, koju je za njim izdalo pravosuđe Srbije", zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine 1992. godine.

"Nemam nikakav komentar, jer nisam dobio nikakav papir u vezi s tom informacijom", rekao je Kljujić agenciji Beta, povodom informacije da je među osobama koje se sumnjiče za ratne zločine u Sarajevu na početku rata u BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.