Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za Veljkom Kadijevićem

Zagreb -- Hrvatska policija je saopštila da je raspisana međunarodna poternica za komandantom bivše JNA Veljkom Kadijevićem.

Hrvatska ministarka pravde Ana Lovrin potpisala je ranije danas saglasnost za raspisivanje poternice za Kadijevićem zbog ratnih zločina u Vukovaru. Šef kabineta komandanta hrvatske policije Dubravko Novak rekao je agenciji Hina da je Ana Lovrin "potpisala saglasnost za raspisivanje poternice, čime je potvrđeno da će se u slučaju hapšenja Kadijevića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražiti njegovo izručenje".

Novak je dodao da će se poternica s fotografijom generala Kadijevića uskoro naći na internet-stranicama Interpola, nakon čega postaje obavezujuća za svih 186 članica Interpola, znači i za SAD gde Kadijevć u poslednje vreme navodno živi.

Optužnica protiv Kadijevića u Hrvatskoj je prvi put podignuta 1992, kada je pred Županijskim sudom u Bjelovaru optužen za artiljerijsko gađanje civila u Daruvaru, Pakracu, Grubišnom Polju i okolnim mestima.

Osim Kadijevića, tada je optužen i komandant ratne avijacije bivše JNA Zvonimir Jurjević.

Za zločine u Vukovaru Državno tužilaštvo je Kadijevića optužilo tek 2002, kada je Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru podiglo optužnicu protiv vrha bivše JNA.

Osim Kadijevića, tada su optuženi i Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj i Goran Hadžić.

Da bi američka policija tražila Kadijevića, uz dokumente da se protiv njega vodi krivični postupak, potrebna im je i garancija da će se nakon eventualnog hapšenja tražiti izručenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.