Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za Arkanovom kumom zbog šverca kokaina

Poternica za Arkanovom kumom zbog šverca kokaina

Makedonska policija raspisala je međunarodnu poternicu za Stanislavom Čočorovski-Poletan, vlasnicom beogradske firme 'Makfut', sa čijim papirima je doputovao polikolor u kojem je bilo sakriveno više od 486 kilograma kokaina. S obzirom na to da je ona postala glavni osumnjičeni za organizaciju ovog paklenog tovara, istražni sudija u Skoplju joj je odredio pritvor od 30 dana.

Stanislava živi u Beogradu i ima srpsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državljanstvo jer je udata za Ranka Poletana, bivšeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana, koji im je bio i kum na venčanju. Srpska policija je još nije privela, niti je sa njom obavljen razgovor jer, kako saznajemo, za sada za to nema nalog tužilaštva.

- Kolege iz Makedonije tražile su da proverimo da li firma 'Makfut' postoji i posluje, što smo i uradili i poslali im podatke. Međutim, sa vlasnicom firme Stanislavom Poletan još nismo razgovarali jer nemamo nalog tužioca. A našeg tužioca o svemu tome treba da obavesti kolega iz Makedonije - kaže sagovornik 'Blica' iz policije.

Da li su makedonske vlasti poslale nalog, do zaključenja ovog broja nije bilo jasno.

- Niko iz Makedonije se nije obratio Okružnom tužilaštvu u Beogradu, niti zatražio informacije o Svetlani Čočorovski-Poletan - rekao je Saša Ivanić, prvi zamenik okružnog javnog tužioca. Makedonske vlasti nisu kontaktirale ni sa Specijalnim tužilaštvom.

- Predmet nije kod nas, bar ne za sada. Tokom dana bio sam na sastanku, pa nisam upoznat, ali ukoliko se neko bude obratio ovom tužilaštvu, informisaćemo javnost o tome - rekao je portparol ovog tužilaštva Tomo Zorić.

Kako Stanislava ima srpsko državljanstvo, bez obzira na međunarodnu poternicu, naše vlasti ne bi mogle da je izruče Makedoniji. Ali makedonski istražni organi mogli bi da ustupe krivično gonjenje kolegama u Srbiji, pa bi se ona mogla naći u pritvoru iako trenutno u našoj zemlji nije osumnjičena ni za jedno krivično delo.

- Firma 'Makfut' je poznata po trgovini akciznom robom, alkoholom i cigaretama. Preko te firme u vreme vladavine Slobodana Miloševića bili su snabdevani fri-šopovi na graničnim prelazima - rekao je Ljupčo Todorovski, direktor Javne bezbednosti u MUP-u Makedonije, i dodao da 'policija ima saznanja da je u Srbiji, ali da ima stan i u Skoplju'.

On je dodao da se trenutno ispituje da li su u šverc umešane i makedonske firme koje su sarađivale sa 'Makfutom'.

Iako je Stanislava osumnjičena kao organizator šverca skoro pola tone kokaina, istraga tek treba da utvrdi ko je naručilac droge. Makedonska policija za sada pretpostavlja da su to ljudi iz Grčke i EU. Međutim, ne odbacuje mogućnost da je drogu naručio neko iz ovog dela Evrope, odnosno Balkana. Makedonski mediji objavili su da je Ćamilj Šabani, koji je trenutno u zatvoru Dubrava kod Istoka na Kosovu, najverovatnije jedan od glavnih organizatora krijumčarenja kokaina, koji je zaplenjen na prelazu Blace. On je osuđen na 40 godina zbog šverca 180 kilograma heroina. Šabani je svojevremeno tesno sarađivao i sa zemunskim klanom, a pričalo se da je imao dobre kontakte sa još nekim Srbima, te da je na Kosovu heroin i kokain razmenjivao za ekstazi.

Pored Šabanija, pominje se mogućnost da je kokain kupila neka kriminalna grupa iz našeg okruženja, koja već godinama sarađuje sa južnoameričkim kartelima. Te grupe su stacionirane u Beogradu, pa je moguće da je Stanislava sa njima stupila u poslovni kontakt.

Makedonskoj policiji je dojavljeno za isporuku kokaina. Pretpostavlja se da iza te poruke stoje rivali naručioca, kojima je u interesu da policija zapleni tu drogu, da bi oni nesmetano mogli da plasiraju svoju. Glavnoosumnjičena Stanislava Poletan javnosti u Srbiji, ali i rodnoj Makedoniji, poznata je odavno. Ona je rođaka bivšeg šefa makedonske tajne policije Slobodana Bogojevskog. U zimu 2000. godine bila je desetak dana zabarikadirana u jednom privatnom stanu u centru Skoplja, jer je odbijala da razgovara sa inspektorima policije, ali je telefonskim putem kontaktirala sa medijima. Poručivala je da je policija maltretira 'iz revanšističkih pobuda', a da joj hranu dostavljaju prijatelji užetom preko balkona.

Posle spektakla sa makedonskom policijom i medijima, nečujno je otišla iz Makedonije u Srbiju. Stanislava Čočorovski je tada izjavila da poseduje video kasetu sa jedne proslave Marka Miloševića, sina Slobodana Miloševića, na kojoj se vide pojedini makedonski političari i biznismeni. Pre mesec dana, kada je u Makedoniji bilo aktuelno pitanje veza makedonskih državljana sa zemunskim klanom, Stanislava Čočorovski je to ponovila.

U jeku 'Sablje' advokat Rajko Danilović, tadašnji branilac Svetlane Ražnatović, Arkanove udovice, označio je Stanislavu kao glavnu kariku u nezakonitom transferu 'nekih igrača' FK Obilić u inostranstvo. On je tada tvrdio da je Ražnatovićeva samo formalno bila predsednica kluba, a da je sporne transfere otpočeo Željko Ražnatović Arkan, a dovršila njegova kuma Stanislava Čočorovski, 'koja je imala strane pasoše i šengensku vizu'.

A. Ž. Adžić N. B. Jaćimović

Put droge 'Pozdravi' iz Venecuele

Makedonskoj policiji je krajem decembra od doušnika iz podzemlja stigla informacija da je iz Venecuele organizatorima pošiljke pola tone kokaina 'poslato 76 pozdrava'. Prema navodima makedonskog MUP-a, u pravi mah se posumnjalo da je reč o pošiljci 76 kilograma kokaina. Međutim, ispostavilo se da je reč o paketićima ove droge skrivenim u 76 kanti polikolora koje su zaplenjene u subotu u Makedoniji.

Stanislava Čočorovski-Poletan je 28. i 29. decembra nekoliko puta mobilnim telefonom zvala vozača kamiona Aliju Azirovića iz Skoplja kako bi se s njim dogovorila o transportu kanti polikolora. Azirović je, za nadoknadu od 1.100 evra, dobio instrukcije da šleper, koji je 4. januara utovaren u Luci Bar, preveze do Soluna.

Aziroviću nisu date informacije o krajnjem odredištu pošiljke, što, prema tvrdnjama makedonske policije, svedoči o dobroj organizaciji posla. Šleper je stigao na granični prelaz Kulu između Crne Gore i Kosova, gde je Kosovska policijska služba proverila kamion. Policajci su izbušili pet kanti s polikolorom, ali nisu pronašli drogu. Transport je nastavio put prema Makedoniji, gde je 7. januara u jutarnjim časovima zaplenjena droga. Na graničnom prelazu Blace na makedonsko-srpskoj granici, u delu prema Kosovu, makedonski carinici pregledali su šleper pomoću skenera i pronašli skrivenu drogu. Vozaču je određen pritvor od 30 dana, a policija ispituje da li je Azirović znao šta prevozi.

'Imamo saznanja da je Azirović 20 godina sarađivao sa Stanislavom, a sud treba da utvrdi da li je znao šta prenosi', saopštio je makedonski MUP.

Prema rečima makedonske policije, oni nisu dobili dojavu od Unmika ili druge policije, i da su ovu akciju pripremali mesec dana. Hemijskom analizom kokaina utvrđeno je da je on uglavnom izuzetne čistoće i da potiče iz 16 različitih laboratorija u Venecueli. Pretpostavlja se da je za narudžbinu ove količine kokaina plaćeno preko deset miliona evra, a da bi njegovim mešanjem moglo da se dobije preko jedne tone heroina za tržište, čija bi vrednost u Srbiji iznosila preko 50 miliona evra, a u zemljama EU i više. Direktor Carine: Pošiljka je morala biti sumnjiva

Direktor crnogorske Uprave carina Miodrag Radusinović ocenio je da je pošiljka u kojoj se nalazilo više od 480 kilograma kokaina, koji je nesmetano prošao kroz Crnu Goru, trebalo da izazove pažnju carinika, prenela je agencija Beta.

Radusinović je podgoričkom radiju 'Antena M' kazao da je sama činjenica što se radilo o kantama sa polikolorom koji je kupljen u Venecueli trebalo da bude sumnjiva bilo kojoj carini.

'Navedena pošiljka sama po sebi je trebalo da izazove pažnju i carinika Crne Gore i ostalih zemalja kroz koje je droga prošla. Sama zemlja porekla je trebalo da ukaže na to da je pošiljku nužno detaljno pregledati', kazao je Radusinović.

Izvor 'Blica' iz barske luke tvrdi da crnogorska kriminalistička policija već dva dana u luci saslušava sve zaposlene koji su prema službenim listama imali dodir sa tovarom iz Venecuele, kako bi se otkrili eventualni pomagači u ovom poslu. Ipak, kako tvrdi naš sagovornik, još nema informacija o tome da je neko od zaposlenih zadržan u policiji. Izvor 'Blica' nije mogao da kaže da li je neko izvan luke koordinirao akcijom brzog utovara polikolora filovanog kokainom i još bržeg napuštanja lučkog prostora.

Nismo uspeli da stupimo u kontakt sa policijskim zvaničnicima jer su bukvalno svi bili 'na važnim sastancima', pa tako nismo dobili odgovor na pitanje kako je moguće da brod 'Lošinj', koji je već korišćen za prevoz 200 kilograma kokaina, nije pregledan iako se na njemu nalazila roba iz Venecuele, odakle narkotici uobičajeno i stižu. Kako je crnogorska policija juče saopštila, MUP nije imao saznanja da se u kontejnerima, koji su pristigli brodom u Luku Bar iz italijanske luke Đoja Tauro i bili u tranzitu kroz Crnu Goru, nalazi droga, pa samim tim ni zakonski osnov za kontrolu njihovog sadržaja.

B. Ć. Firma sa blindiranim vratima i kamerom

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je firma 'Makfut', čiji je direktor Poletanova, osnovana 1. decembra 2004. godine, a upisana u registar u aprilu prošle godine. Na adresi u beogradskom naselju Julino brdo, na kojoj je prijavljeno sedište firme, nalazi se stan sa natpisom Poletan, bez naziva firme, sa blindiranim vratima. Kada su reporteri 'Blica' juče bili u zgradi u Ulici poručnika Mašare i Spasića, iz stana Poletan niko nije otvarao vrata.

Jedan od stanara zgrade u kojoj se nalazi preduzeće 'Makfut' rekao je da su tu tokom NATO bombardovanja 1999. povremeno boravili Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga Svetlana.

Tragom vesti iz makedonskih medija da Stanislava ima još 20 firmi u Srbiji, 'Blic' je pokušao da dođe do jedne od njih u registru poslovnih preduzeća. Tamo je bila zabeležena samo još jedna kompanija čiji je ona vlasnik - 'SPC Company' u Požeškoj ulici 83a. Međutim, juče na toj adresi nije bilo firme ni sa sličnim imenom. Zaposleni u okolnim firmama juče su potvrdili novinaru 'Blica' da nikad nisu čuli za takvo preduzeće u njihovom komšiluku, tako da je ostalo otvoreno pitanje da li je u pitanju fantomska firma ili nešto drugo.

N. M.



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.