Posvetiti posebnu pažnju značaju zvanja nastavnika

Izvor: B92, 27.Jan.2017, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Posvetiti posebnu pažnju značaju zvanja nastavnika"

Reforma obrazovanja je zadatak koji nastavnici moraju da sprovedu, a država mora da posveti posebnu pažnju značaju zvanja nastavnika.

To je izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević na Svetosavskoj akademiji u Narodnom pozorištu.

"Luč ispred svih nas upalio je prosvetitelj Sava. Nosile su ga generacije - vekovima. I tada je svetitelj i učitelj, i prvi veliki nastavnik uvideo da je obrazovanje najvažnija poluga za razvoj nacije i društva, kao i uspeha i mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države u razvijenom svetu", rekao je Šarcević.

Kako je naveo, dualni model obrazovanja će podići ekonomiju zemlje, a za ostvarenje tog cilja najbitniji su nastavnici.

"Mnogo toga se promenilo za poslednjih osamsto godina ali načela i principi nisu. Menjala se tehnologija rada i učenja ali ne i stalna želja i potreba da budemo ravnopravni u dobrom obrazovanju u razvijenoj Evropi", poručio je ministar.

Novi - stari ciljevi u razvoju obrazovanja i društva traže da učenici i studenti budu u centru pažnje, kaže ministar i poručuje da ćemo zaposliti omladinu i školovati ih za realan život i rad u njihovoj Srbiji.

Navodeći da je Srbija večito težila za boljim životom i bržim razvojem ali da je u tome često bila sprečavana ratovima i velikim nevoljama, Sarčević kaže da se danas Srbija ponovo uzdiže, staje na noge, kreće napred - put uspeha.

"Mnogi njeni sinovi i danas misle da je prioritet njenog razvoja dobro obrazovanje i vaspitanje", dodao je ministar.

Kako je rekao, nove temelje našeg obrazovanja moramo zakopati dublje, ka ranoj pismenosti i značajno ojačati ulogu vaspitača i predškolskih programa.

Navodeći da su TIMŠ testiranja najmlađih osnovaca pokazala da smo po znanju iznad svetskog proseka, Šarčević kaže da se od drugog ciklusa osnovne škole uvodi informatika i preduzetništvo sa elementima finansijske pismenosti, kao i sveobuhvatna digitalizacija škola, a da je Beogradski univerzitet visoko rangiran na Šangajskoj listi.

"I ostali naši univerziteti - Novosadski, Niški, Kragujevački, Prištinski i Pazarski idu krupnim koracima napred i dovode Srbiju do visokog 35. mesta u svetu, u visokom obrazovanju. Proglašeni smo i zvezdom u usponu zajedno sa još šest država sveta", rekao je ministar.

Ističući da Srbija ponovo ima prvake iz matematike, fizike i informatike, kao i prvake sveta u besedništvu, Šarčević kaže da smo otvorili i poglavlja 25 i 26. na putu ka Evropskoj uniji, te da su u završnoj fazi svi zakoni iz oblasti obrazovanja koji će pomoći da se vrati efikasnost i koji će u prvi plan da postave kvalitet obrazovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.