Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupak protiv vojnog vrha JNA

Osijek -- Veće Županijskog suda u Osijeku će protiv vodećih ljudi vojnog vrha bivše JNA objediniti krivični postupak.

Zbog krivičnih dela nad civilnim stanovništvom i zarobljenicima, protiv Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića proteklih godina bilo je podignuto nekoliko optužnica.

Reč je o predmetima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su vođeni protiv vojnog vrha JNA pred županijskim sudovima u Osijeku, Bjelovaru i Vukovaru, a Vanraspravno veće je odlučilo rešenjem da sve ove postupke spoji.

U svim optužnicama navedeni visoki oficiri bivše JNA terete se da su naredili bombardovanja naseljenih mesta i civilnih ciljeva na području Slavonije, posebno u Osijeku, Bjelovaru, Virovitici i Vukovaru, kao i u okolnim gradovima i mestima.

U tim je napadima ubijen ili ranjen veći broj civila i nanesena velika materijalna šteta na stambenim i privrednim objektima i kulturnim spomenicima, a optuženi su i za proterivanje civilnog stanovništva i nehumano postupanje prema zarobljenim i ranjenim vojnicima.

U saopštenju, koje je danas objavljeno na internet sajtu Županijskog suda u Osijeku, navodi se da je donesena odluka o spajanju svih procesa kako bi se sproveo jedinstveni kazneni postupak i donela jedna sudska odluka.

Ujedninjeni postupak će voditi sudija Darko Krušlin, no datum prve glavne rasprave još nije određen jer se očekuje da će Državno tužilaštvo u Osijeku optužnici da pridoda nove dokaze.

Portparol Županijskog državnog tužilaštva u Osijeku Zvonko Kuharić izjavio je za agenciju Hina da se županijski državni tužilac Davor Petričević nedavno vratio iz Haga s novim dokazima koje je prikupilo Haško tužilaštvo, a koji hrvatskom pravosuđu do sada nisu bili na raspologanju.

Ti će dokazi omogućiti stvaranje jedinstvene i proširene optužnice, koja će obuhvatiti kompletni komandni deo vojnog vrha bivše JNA, za ratne zločine na području cele istočne Hrvatske, a ne samo u Vukovaru.

Kuharić je dodao i da će županijski državni tužilac Petričević uskoro ponovo otići u Hag, ali i u Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu kako bi prikupio nove dokaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.