Poštovati odluku pravosuđa

Izvor: B92, 18.Jan.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poštovati odluku pravosuđa"

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je da pitanje izručenja Josipa Perkovića Nemačkoj treba prepustiti pravosuđu i poštovati odluku, ma kakva ona bila.

"Videli smo da i nemački, francuski i italijanski sudovi donose odluke kojima se izručenje prihvata, ali i one druge. Kakva god bila odluka hrvatskog pravosuđa, ona mora biti u skladu sa zakonom i savešću sudija koji sude", rekao je Josipović, javila je agencija Hina.

Josipović je rekao i da, kakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << god bio ishod, za eventualne greške svojih roditelja ne mogu da odgovaraju njihova deca, istakavši kao primer status savetnika u njegovom kabinetu Saše Perkovića, koji je Perkovićev sin.

Vrhovni sud Hrvatske doneo je juče odluku o tome da li će Perković biti izručen ili ne nemačkom pravosuđu, ali će ta odluka biti saopštena tek u ponedeljak, odnosno pošto bude napisana, obrazložena i dostavljane podnosiocima žalbe.

Žalbu na odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Perkovića podneo je njegov advokat Ante Nobilo, ali i sasvim neočekivano Državno tužilaštvo koje je na tom sudu zastupalo interese Nemačke koja potražuje Perkovića zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistva emigrant Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Minhena.

Perković je priveden 1. januara, nakon stupanja na snagu Zakona o međusobnoj saradnji država članica EU u krivičnim stvarima, odnosno evropskoj poternici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.