Poštovanje stanarskih prava ili iseljenje iz Kamendina

Izvor: Politika, 08.Nov.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštovanje stanarskih prava ili iseljenje iz Kamendina

Stanovnici Zemun-polja traže da se iz Kamendina isele oni koji im ugrožavaju bezbednost i zdravlje dece. – Ko ne bude poštovao osnovna stanarska pravila i na bilo koji način bude ugrozio bezbednost u naselju, napustiće Kamendin, kaže Nenad Matić, sekretar za socijalnu zaštitu

Žitelji Zemun-polja danima negoduju zbog porodica romske nacionalnosti koje žive u socijalnim stanovima u naselju Kamendin, a zbog kojih se, kažu, ne osećaju bezbedno u sopstvenom domu. Oni ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Zemun-polje, nekada miran kraj, postalo nesigurno za život jer su im obijeni podrumi, komšije im upadaju na terase, pale kontejnere, skladište smeće i ne vode brigu o higijeni usled čeha prenose zarazu – četrdesetak građana obolelo je od šuge u prethodna dva meseca.

Stanovnici Zemun-polja traže od grada i države da problem hitno reše, inače će oni opet protestovati i „preuzeti stvar u svoje ruke”. Zatražili su i da se iz Kamendina isele svi koji ugrožavaju bezbednost naselja i zdravlje dece.  

Sa njima i romskim porodicama juče je razgovarao Nenad Matić, sekretar za socijalnu zaštitu, koji kaže da je sekretarijat u Kamendinu uspostavio non-stop dežurstvo. 

– Prinuđeni smo da uvedemo rigorozne mere. Svi koji ne budu poštovali osnovna stanarska prava, ugrožavaju život komšija u Kamendinu i Zemun-polju, biće iseljeni iz socijalnih stanova. Istina je da je ovde evidentan porast sitnog kriminala. Građanima koji protestuju u toku noći nestaju bicikli, a sa automobila antene i brisači. U stanovima svi imaju kupatilo i kadu, ali ne možemo nikoga da nateramo da se kupa – priznaje Matić i kaže da ovaj problem moraju zajedno da reše grad i republika.

Kada su se porodice useljavale u socijalne stanove, nije se gledala njihova nacionalna pripadnost, već socijalni status i uslovi koje su ispunili kao socijalno ugrožena domaćinstva.

– Njihovo pravo da koriste socijalne stanove u Kamendinu je nesporno, ali uz poštovanje stanarskih i higijenskih uslova – kaže Matić.

U opštini Zemun veruju da je problem nastao na relaciji gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Centra za socijalni rad, koji propisuju uslove za korišćenje stanova u Kamendinu.

– Propusti su nastali u gradu koji je „lako našao lokaciju u Zemunu” za socijalne stanove, ali život građana Kamendina nije ispratio infrastrukturom i drugim uslovima neophodnim za normalan život – kažu u opštini Zemun i apeluju da se integracija Roma ostvari do kraja, umesto što se pojavljuju „getoizacija” i njeni negativni rezultati.   

U pojedinim medijima i saopštenjima nekih organizacija navodi se da pobunjeni stanovnici Kamendina i Zemun-polja zapravo imaju rasistički stav prema komšijama Romima. Vređaju ih i prete im koristeći parole „Pobićemo vas”, „Cigani šugavi, izađite napolje”. Navodi se da su ovi građani predvođeni ultradesničarskim organizacijama.

„Pobunjeni” objašnjavaju da samo ne žele da im komšije, bilo da su romske ili neke druge nacionalnosti, uskaču na terase, obijaju podrume i automobile i prenose zarazu jer nemaju osnovne higijenske navike.

– Protesta ne bi ni bilo da je neko obratio pažnju na naše peticije i da je nešto preduzeto na vreme. Ne mrzimo Rome i nisu oni ugroženi, već mi. Nesocijalizovani su. Pljačkaju prodavnice i nasilni su – kažu stanovnici Kamendina.

------------------------------------------------------------------------- 

Stop rasizmu nad Romima

U Regionalnom centru za manjine kažu da rasistički nemiri u Zemun-polju zahtevaju neodložnu reakciju države.

– Romi iz ovog naselja izbegavaju da izlaze iz stanova jer se plaše, a neki su napustili domove i sklonili se kod rođaka. S obzirom na pozive na linč, posebno zabrinjava postupanje nadležnih organa, prvenstveno policije, koja je prisustvovala protestu na kome su izgovarane rasne i nacionalne uvrede. Predrasude su duboko ukorenjene kod onih koji bi trebalo da reaguju protiv svih oblika rasizma i zaštite žrtve rasističkog nasilja – kažu u Regionalnom centru za manjine i tvrde da su ih Romi obavestili da su ih posetili predstavnici gradskih vlasti rekavši im da „se zatvore u kuće i obrate pažnju na higijenu”.    

Incidente u Zemun-polju najoštrije osuđuje i Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja kaže da situacija može da eskalira.

– Najavljeni su novi protesti. Slični slučajevi poziva na nasilje, linč, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema romskoj populaciji imali su ozbiljne posledice – kaže Nevena Petrušić. 

 -----------------------------------------------------------------

Stalni policijski nadzor 

Beograd od 2003. godine raspisuje konkurs za korišćenje socijalnih stanova na pet godina. U Kamendinu je od 626 stanova useljenih na pet konkursa, 91 pripao romskim porodicama raseljenim iz nehigijenskih naselja.

„Dogovoreno je da policiji ustupimo prostoriju u jednoj od zgrada kako bi naselje mogli da nadgledaju non-stop. Nastaviće i da obilaze naselje. Održaćemo sastanke sa svim stanarima ovih socijalnih stanova”, kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

LJ. Perović

objavljeno: 08.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.