Postoje grupacije koje Hrvatsku žele da zadrže u ratnom stanju

Izvor: B92, 22.Jul.2019, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postoje grupacije koje Hrvatsku žele da zadrže u ratnom stanju"

Zagreb -- Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da postoje grupacije koje Hrvatsku žele da zadrže "u nekoj vrsti" ratnog stanja.

U tom stanju se, kako kaže, uvek traži neko ko će biti dežurni ili trajni neprijatelj, kao i da se to dogodilo u Vukovaru sa ćirilicom i sa Srbima.

Pupovac je to rekao za zagrebačku N1 televiziju i dodao da dok se to ne promeni u samoj percepciji hrvatske većine i dok se ne vidi koliko je to ograničenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za demokratiju u Hrvatskoj, to ni SDSS, ni on, ni Srbi u Hrvatskoj ne mogu da promene.

"Moramo se suočiti s činjenicom - ili ćemo imati mirnodopsko vreme u punom smislu te reči, u kojem zakoni neće biti suspendovani ili ćemo kazati - ok, još uvek živimo u nekoj formi vanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svetu. Voleo bih da znam zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primenjuje politika vanrednog stanja, suspenduju njihova prava i održava mržnja", rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, kada bi se ta pitanja mogla rešiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanjem podrške, to bi bila najjednostavnija stvar za kojom bi posegnuo. "Ali ja znam da se time ne bi ništa rešilo. Oni koji vode tu kampanju bi samo likovali - desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova bi samo likovali. Ovde se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa", ocenio je Pupovac.

Upitan da prokomentariše smenu ministara u hrvatskoj vladi, Pupovac je rekao da je to dobro, ali da bi bilo dobro i da se to ranije desilo. Kako kaže, vlada sada može rasterećenija da uđe u zadnjih godinu i po dana vladavine i posveti se politikama, a pre svega da se suoči sa "trendom netolerancije koja postoji u društvu, kao i sa spoljnopolitičkim izazovima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.