Postignut istorijski sporazum sa Iranom

Izvor: Šumadija Press, 14.Jul.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut istorijski sporazum sa Iranom

Prema finalnom sporazumu Iran je prihvatio “povratni mehanizam”, prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen.

Kako navode zapadne diplomate, prema finalnom sporazumu Iran je prihvatio “povratni mehanizam”, prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen.

Embargo Ujedinjenih nacija na oružje ostaće na snazi pet godina, a zabrana kupovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << raketne tehnologije ostaće na snazi osam godina.

Razgovorima u Beču prethodile su tri nedelje intenzivnih pregovora američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa iranske diplomatije Mohamada Džavada Zarifa.

Naporan rad se isplatio i postigli smo sporazum. Neka Bog blagosovi naš narod – izjavio je Rojtersu iranski diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Kako je prenela britanska novinska agencija, još jedan iranski diplomata je potvrdio da je sporazum postignut.

Zarif: Otvaramo novo poglavlje nade

Zarif je ocenio u Beču da je dogovorom u vezi dugogodišnjeg nuklearnog spora „otvoreno novo poglavlje nade“. On je potvrdio da je postignut dogovor sa šest svetskih sila i istakao da se radi o istorijskom trenutku.

Postigli smo dogovor koji nije savršen ni za jednu stranu, ali je bilo ono što smo mogli da postignemo i to je veliko dostignuće za sve nas – kazao je na konferenciji za štampu.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je naglasila da je dogovor više nego sporazum o nuklearnom pitanju.

Ovo je dogovor koji može otvoriti put za novo poglavlje u međunarodnim odnosima, i pokazuje da diplomatija, koordinacija, saradnja mogu da prevaziđu decenije tenzija i konfrontacija – poručila je ona.

Mogerini je istakla da je to „znak nade za ceo svet“.

Predsednik Irana Hasan Ruhani, kako prenose agencije, rekao je da će sporazum otvoriti „nove horizonte“, kojim će „nepotrebna kriza“ biti rešena. U poruci preko Tvitera on je istakao da je sada moguće fokusirati se na zajedničke izazove, ukazujući na Islamsku državu.

Ministar inostranih poslova Francuske Loran Fabijus rekao je da je sporazum dovoljan za najmanje deset godina, kao i da će glavne sile pratiti brižljivo kako će Iran koristiti novac od ukidanja sankcija. Upitan da li je zabrinut da bi Iran mogao da koristi novac koji bi dobio ukidanjem sankcija za destabilizaciju regiona, naglasio je da će to biti jedan od testova.

Ministar energetike Turske Taner Jildiz ocenio je da je sporazum o nuklearnom programu Irana veoma pozitivan razvoj, koji bi mogao da deblokira investicije u Iranu. Turska je, inače, jedan od najvećih uvoznika iranskog gasa.

IRNA prenosi da će milijarde američkih dolara iranske imovine, zamrznute usled uvedenih sankcija, biti odmrznute, prenosi iranska agencija IRNA.

Ekonomske i finansijske sankcija uvedene od EU i SAD biće ukinute s početkom implementacije sporazuma. Ograničenja i restrikcije u ekonomskoj saradnji sa Iranom će biti ukinuti u svim oblastima, uključujući investicije u naftu i gas. Milijarde dolara iranske imovine biće odmrznute – ukazuje agencija.

Netanijahu: Greška istorijskih razmera

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u prvom reagovanju na nuklearni sporazum svetskih sila s Iranom ocenio da je to ” loša greška istorijskih razmera” i najavio da će “uraditi što može da blokira iranske nuklearne ambicije”.

– Iran će dobiti siguran put do nuklearnog oružja. Mnoga ograničenja koja su trebalo da ga spreče da tamo stigne će biti ukinuta – rekao je Neatnijahu na početku sastanka sa šefom diplomatije Holandije Bertom Koendersom u Jerusalimu.

Iran će dobiti glavni zgoditak, bogatstvo u kešu od stotine milijardi dolara, što će mu omogućti da izvodi svoju agresiju i teror u regionu i svetu. To je loša greška istorijskih razmera – rekao je Netanijahu, a prenosi Rojters.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, vođeni su u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Tanjug, RTS

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.