Postignut dogovor sa MMF-om

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor sa MMF-om

Vlada Srbije dogovorila sa MMF-om uslove za šestu reviziju tekućeg kreditnog aranžmana, potvrdila ministarka Diana Dragutinović. MMF će dati pozitivnu ocenu revizije 22. decembra, ukoliko Vlada usvoji budžet za 2011. godinu do 15. decembra.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da su tehnički razgovori sa Međunarodnim monteranim fondom završeni i da su dogovoreni precizni uslovi u okviru šeste revizije aranžmana.

Dragutinovićeva je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi najkasnije do 15. decembra Vlada trebalo da usvoji predlog budžeta za 2011. godinu, koji će biti u skladu sa dogovorom sa MMF-om, a do 15. decembra će u skupštinsku proceduru biti vraćene i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U taj zakon su uključene dve promene, prva je zaštita minimalne penzije, odnosno odredba po kojoj penzije treba da budu minimalno 27 odsto prosečne zarade, dok se druga odnosi na odlaganje smanjenja stepena pozitivne diskriminacije žena pri odlasku u penziju za 2013. godinu, podsetila je ministarka.

Dragutinovićeva je najavila da će biti formirane dve radne grupe koje će odlučivati o tome koje će profesije ući ili izaći iz grupe zanimanja koja imaju pravo na beneficirani radni staž, kao i o zaštiti penzija standardnog penzionera, odnosno o zaštiti onog ko je u penziju otišao sa punim radnim stažom.

Ministarka finansija je napomenula da je za MMF prihvatljivo ono što je dogovoreno na tehničkim razgovorima, a što je u okviru budžetskog deficita od oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Otprilike je to negde 140 milijardi dinara sledeće godine, a deficit budžeta Srbije je na nivou ovogodišnjeg ili malo veći, 120 -125 milijardi dinara. To je sve dogovoreno", rekla je Dragutinovićeva.

Bord direktora MMF-a trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da 22. decembra u Vašingtonu da pozitivnu ocenu šeste revizije stend baj aranžmana, ukoliko Vlada Srbije do 15. decembra usvoji predlog zakona o budžetu za narednu godinu i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izmenama tog zakona, koje je Vlada predložila u dogovoru sa MMF-om, nije bilo zadovoljno pet sindikata, koji su tražili garancije da prosečna penzija neće biti manja od 60 odsto prosečne plate, pa je predlog Zakona bio povučen iz skupštinske procedure.

Međutim, opozicija smatra da će Vlada teško ispuniti dogovor sa MMF-om.

Prema rečima Radojka Obradovića iz DSS-a, u 2011. godini će postojati problem sa punjenjem budžeta, deficit će i dalje biti visok, a Vlada će imati problem, ako dozvoli da kurs i dalje raste, jer neće moći da vrati devizne dugove.

"Nije važno ni iz kojih će izvora će ova država isplaćivati penzije, jer u ovom trenutku tih izvora nema na vidiku, jer nema ni fondova, ni doprinosa koji se u te fondove uplaćuju, jer nema adekvatne zaposlenosti i, ono što nas najviše brine, jeste što je plan realizacije te revizije sa MMF-om zasnovan, u stvari, na prodaji 'Telekoma'", rekla je Jorgovanka Tabaković iz SNS-a.

Misija MMF-a boravila je u Beogradu, od 21. oktobra do 5. novembra, zbog šeste revizije kreditnog aranžmana, ali je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni na relaciji Beograd-Vašington.

Aranžmanom s MMF-om, koji je potpisan u maju 2009. godine, Srbiji je odobren zajam od 2,87 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi i do sada je povučeno oko 1,5 milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor o šestoj reviziji

Izvor: Capital.ba, 25.Nov.2010

BEOGRAD, Vlada Srbije dogovorila je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uslove za šestu reviziju tekućeg kreditnog aranžmana, izjavila je ministar finansija Diana Dragutinović. Navodeći da su tehnički razgovori sa MMF-om završeni i da su dogovoreni precizni uslovi u okviru šeste revizije...

Nastavak na Capital.ba...

Postignut dogovor sa MMF-om

Izvor: Kamatica.com, 26.Nov.2010, 11:25

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond postigli su dogovor o šestoj reviziji stend-baj aranžmana, kojom su definisani precizni uslovi za formiranje budžeta za narednu godinu i drugi koraci koje država treba da preduzme. Kako je objasnila ministarka finansija Dijana Dragutinović, vlada će najkasnije...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.