Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljeni nacionalni ciljevi protiv klimatskih promena

OSLO - Pedeset pet zemalja, koje emituju 78 odsto ukupnih gasova sa efektom staklene bašte, postavilo je nacionalne ciljeve u okviru borbe protiv klimatskih promena, u skladu sa rokom postavljenim sporazumom iz Kopenhagena, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

"To predstavlja važno jačanje pregovora UN o klimatskim promenama", izjavio je šef Sekretarijata UN za klimatske promene Ivo de Boer.

Planove za smanjenje emisije gasova do 2020. godine podnele su i Kina i SAD, zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa najvećom emisijom štetnih gasova, prenela je agencija Rojters.

Države su uglavnom ponovile iste ciljeve koje su predstavile pre decembarskog samita o klimatskim promenama u Danskoj, na kojem nije postignut novi sporazum koji bi trebalo da zameni protokol iz Kjota.

Boer je rekao da je potrebna veća ambicija da bi se odgovorilo izazovu, ali on vidi ova obećanja kao "jasan znak volje da se pregovori uspešno okončaju".

Cilj koji je postavljen Kopenhaškim sporazumom jeste ograničenje rasta temperature za manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, kao i da se zemljama u razvoju od 2020. obezbeđuje 100 milijardi dolara godišnje da bi se ispunili planovi.

Analitičari smatraju da su trenutni ciljevi koje su zemlje morale da predaju do 31. januara previše slabi i da će rast temperature verovatno biti veći od dva stepena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.