Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljena spomen ploča nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu

Na putu između Velike Hoče i manastira Zočište, danas su predstavnici Udruženja novinara Srbije i njihovog ogranka u pokrajini - Društva novinara Kosova i Metohije postavili spomen ploču nestalim i ubijenim kolegama.

Spomen ploča je postavljena pored puta, na mestu gde su pre 14 godina nestala dva novinara Radio Prištine, o čijoj se sudbini ni danas ne zna ništa.

Na tabli je, na srpskom i albanskom jeziku, ispisano - "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih".

Spomen ploča je obeležje ubijenim i stradalim izveštačima na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, među kojima su i Aleksandar Simović, koji je ubijen u Prištini i Ljubomir Knežević, ubijen 1999. godine na planini Ćićevici.

Ovo spomen obeležje je, takođe, posvećena i Marijanu Melonašiju koji je nestao 9. septembra 2000. godine u Prištini i Momiru Stokući, koji je ubijen u svojoj kući u centru Prištine 21. septembra 1999. godine.

Novinar Živojin Rakočević, koji je učestvovao u postavljanju obeležja, kaže da najveću odgovornost zbog toga što se i posle 13 godina još ništa ne zna o nestalim novinarima snose političari koji se kriju iza termina "politička volja".

- Tražimo ih i želimo da razbijemo tu političku volju, koja sprečava da znamo gde su. Iza te političke volje kriju se oni čiji prsti možda sežu do mesta na kojem se danas nalazimo. To se zove nedostatak političke volje, jedna prašina i magla u kojoj se kriju oni koji su odgovorni - kazao je Rakočević.

Spomen ploča je postavljena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana nestalih osoba.

Povezane vesti: Društvo novinara Kosova i Metohije osudilo zaplenu novina UNS održao protest na Kosovu Članovi UNS-a u protestu zbog otmica i ubistava novinara UNS: Euleks da kaže da li se istražuju nestanci novinara Obeležena 12. godišnjica nestanka novinara Radija Prištine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.