Postavlja se žičana ograda na granici Srbije i Severne Makedonije; U pitanju je dogovor

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 18:51

Postavlja se žičana ograda na granici Srbije i Severne Makedonije; "U pitanju je dogovor"

Preševo -- Srbija je na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa počela postavljanje žičane ograde, navodi Radio slobodna Evropa.

Ograda bi, prema pisanju RSE, koja se poziva na informacije iz lokalne samouprave u Preševu, trebalo da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice.

Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo na jugu Srbije, udaljenoj od Beograda 380 kilometara, rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde deo dogovora sa Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unijom (EU).

"Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom", rekao je Arifi.

Gledano sa tog aspekta, smatra on, ograda indirektno doprinosi procesu evrointegracija, ali uz potpuno razumevanje i uvažavanje političkih okolnosti.

"Lično, imam ozbiljnih rezervi prema takvom tretmanu izbeglica", kaže Arifi.

Do zaključenja ovog teksta RSE nije dobio odgovor iz Evropske komisije na pitanje da li su upoznati ili konsultovani sa pitanjem podizanja ograde između Srbije i Severne Makedonije.

Srbija se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti, kojom migranti i izbeglice pokušavaju da dođu do zemalja EU.

Prema poslednjim dostupnim podacima, koje je Komesarijat za izbeglice Srbije objavio 20. juna, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 lica.

Vlasti u Srbiji nisu otvorene za pružanje detalja o žičanoj ogradi koju Srbija gradi na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa.

Ni nakon nekoliko upita, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) nije odgovorio na pitanja RSE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.