Postavka Skriveni ćoškovi Beograda

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavka "Skriveni ćoškovi Beograda"

Kupola na crkvi Svetog Marka, prozori stare arhitekture na Obilićevom vencu, specifične fasade zgrada u Profesorskoj koloniji, javni satovi na raznim građevinama, kao i mnogi drugi detalji iz samog jezgra grada pored kojih Beograđani svakodnevno prolaze, a retko kad obrate pažnju na njih, mogu se videti na izložbi „Skriveni ćoškovi Beograda“ koja će do kraja meseca biti otvorena u Turističkom info-centru Knez Mihailovoj.

U okviru ove postavke je izloženo 40 panela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa više stotina fotografija od deset autora, koji su želeli da prikažu na prvi pogled nevidljive arhitektonske lepote grada. Akcenat je stavljen na kupole, prozorske otvore, portale, javne satove.. Mogu se videti nadgrobni spomenici na Novom groblju, fontane na Malom Kalemegdanu, vizure Novog Beograda, skriveni detalji Nušićeve ili tabla sa natpisom ćošak Salvadora Dalija postavljena na uglu Kapetan Mišine i Simine.

- Provokacija ove izložbe je u tome što prikazujemo pored kojih ljudi prolaze svakog dana, ali ih ne primećuju. To je neki doživljaj gradskog duha, koji govori da ne znači da nešto ne postoji ako se ne vidi. Tu ne mislim samo na lepe stvari već i na zapuštene delove kao što su napuknuta stakla, grafiti, oronule fasade - kaže Ivan Marković iz Društva istoričara arhitekture, koje je organizovalo izložbu.

Izložba je, kaže Marković, namenjena pre svega samim Beograđanima, ali i strancima.

- Prikazujemo neki doživljaj gradskog duha i hteli smo da građanima podignemo nivo kolektivne svesti o kulturnom nalsleđu našeg grada. Ideja nam je da posete ta mesta, tako da se pored fotografija nalaze natpisi sa adresama lokacija. Legenda je napisana i na engleskom jeziku, kako bi i turisti mogli da upoznaju ta mesta - kaže Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.