Posrednik u zaštiti potrošača

Izvor: RTS, 10.Nov.2013, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posrednik u zaštiti potrošača

Predlog novog zakona o zaštiti potrošača naljutio i trgovce i kupce. Kraći rok za odgovor na reklamaciju jedna je od najvažnijih novina.

Ni posle trodnevnog skupa predstavnici resornog ministarstva i zaštitnici potrošača nisu uspeli da se usaglase o svim odredbama Nacrta zakona o zaštiti potrošača. Zamerke na predloženi tekst imaju i potrošači i trgovci.

Nedostatak vremena i neupućenost u svoja potrošačka prava najčešći su razlozi zbog kojih se kupci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji uglavnom neće žaliti na to što im se, recimo, posle samo nekoliko dana od kupovine raspala tašna, odlepio đon na cipelama, pokvario kućni aparat.

Novi zakon skraćuje rok za odgovor na reklamaciju na osam dana. Novina je da će trgovac kupcu morati da dostavi i obrazloženje odluke i predlog.

"Sva odgovornost i sva krivica se nekako svaljuje na nas, to će biti mnogo posla zaista, kad bi imali sinhronizaciju, recimo, zajedno sa serviserima, da se serviseri isto malo više uključe, da deo odgovornosti prenesemo i na njih", kaže Željko Milović, koordinator prodaje u "Tehnomaniji".

Prema njegovim rečima dobro je sinhronizovati Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obligacionim pravima.

Potrošačke organizacije kažu da je problem što umesto da državni organi zaštite potrošače, u planu je osnivanje javne agencije koja bi se time bavila. Predlog je da se novo nezavisno telo finansira iz budžeta, javnih prihoda, subvencija, donacija, ali na primer i da preuzme deo nadležnosti ministarstva i organizacija za zaštitu potrošača.

"Niti nam je želja niti namera da bilo kome, da dođe do preklapanja odgovornosti zato što to ne bi bilo dobro za potrošače, pa s tim u vezi možda tu postoje neke nesuglasice, ali mislim da ćemo to u ovom narednom periodu rešiti na obostranu korist", rekla je Vesna Novaković iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da u prethodnom zakonu nisu bile definisane nadležnosti.

"Inspekcija je povučena, tržišna, poljoprivredna, niko nije imao nadležnosti, imali su sve a zapravo niko nije imao, u ovom zakonu sada se pokušava da se sve to objedini, ali na nejasan način i upravo je to glavni nedostatak", ukazuje Papović.

Zakon će pred poslanike u prvoj polovini naredne godine, a do tada sve je podložno promenama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.