Posrednički napori Turske u Libanu u zastoju

Izvor: Southeast European Times, 10.Feb.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posrednički napori Turske u Libanu u zastoju

Obustavljajući svoje posredničke napore u Libanu prošlog meseca, Turska je tu misiju proglasila „gotovo nemogućom“.

10/02/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times -- 10.2.2011.

Ranije ove godine libanska vlada nacionalnog jedinstva pala je u sred tenzija oko istrage Specijalnog tribunala za Liban vezane za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja i mogućnosti podizanja optužnica protiv Hezbolaha.

Turska, koja je preuzela ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << posrednika u sporu, zajedno sa Katarom i drugim zemljama, nije uspela da ublaži krizu i osigura sporazum.

Međutim, turski zvaničnici su i dalje su optimistični. „Nastavićemo uvek da ulažemo napore za stabilnost Libana, ali vreme je da Libanci razmotre načine za pomirenje, umesto da mi ulažemo nove napore“, izjavio je ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu prošle nedelje.

Međutim, neki turski političari kažu da je možda u opasnosti kredibilitet zemlje kao posrednika.

„Ova politika je bila potpuno pogrešna“, kaže Onur Ojmen, bivši ambasador koji je sada poslanik opozicije. „Nije trebalo da se mešamo u unutrašnja pitanja Libana od samog početka.“

„Nemamo jedan opipljiv primer uspeha u posredovanju“, rekao je on za SETimes.

Liban je na spoljnopolitičkom programu Turske od sukoba 2006. sa Izraelom. Turske vojne snage nalaze se u toj mediteranskoj zemlji pod okriljem UN.

„Turska vlada je verovala da ima stvaran interes u rešavanju krize, s obzirom da je Turska potpisala niz sporazuma o slobodnoj trgovini i strateškoj koordinaciji sa Libanom u novembru 2010“, rekao je Kadir Ustun iz Fondacije SETA, turskog tink-tenka sa sedištem u Vašingtonu.

Vejsel Ajhan, savetnik u Centru za bliskoistočne strateške studije u Ankari, izjavio je za SETimes da Turska ima jasan interes u Libanu, ali se još uvek nije potpuno uključila kao moderator. Na pregovorima u Bejrutu prošlog meseca, rekao je on, Turska se uglavnom „upoznavala sa mišljenjima rivalskih političkih grupa u Libanu“.

Kada je postalo jasno da za Ankaru nema mesta u tom procesu, rekao je on, Turci su otišli.

Kemal Kaja, istaknuti član vašingtonskog Instituta za bezbednost i razvojnu politiku, smatra da je Turska pružila važan doprinos tokom uspostavljanja Haririjeve vlade 2009. godine.

„Međutim, kao novajlija u regionu, Turska i dalje ima ograničenu moć, suprotno rasprostranjenim tvrdnjama u zapadnim medijima i političkim krugovima“, izjavio je on za SETimes.

„Mada turska vladajuća stranka AKP ima islamsku pozadinu, ona nema dovoljan uticaj na libanski Hezbolah, koji sledi politički kurs u skladu sa iranskim. Kao rezultat toga, Turska nije mogla da igra veliku ulogu u formiranju nove vlade“, rekao je Kaja.

Napori Turske da poveća svoju angažovanost na Bliskom istoku predstavljaju raskid sa ranijom praksom, navodi Ustun iz SETA.

„Opšte je prihvaćeno da je spoljna politika Turske bila da se zemlja drži podalje od komplikovanih bliskoistočnih poslova i sledi liniju SAD i EU u pogledu većine spoljnopolitičkih pitanja na Bliskom istoku“, rekao je Ustun.

Dok zemlja teži proaktivnijoj ulozi, mora da bude pažljiva da ne izgubi iz vida svoje dugoročne interese, upozorio je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.