Posrednici EP: Međustranački dijalog u korist građana Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 11:59

Posrednici EP: Međustranački dijalog u korist građana Srbije

Povodom današnjeg nastavka procesa međustranačkog dijaloga, posrednici Evropskog parlamentu poručuju da se on vodi u korist građana Srbije, jer, kako ističu, građani zaslužuju mogućnost da biraju svoje predstavnike u izbornom procesu koji je maksimalno slobodan i pravedan.

U pismu posrednika Evropskog parlamenta koje je objavio Blic navodi se i da građani zaslužuju da budu prikladno obavešteni o različitim političkim programima i stavovima koje zauzimaju stranke ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << platforme koje se kandiduju.

Oni navode da će se ove nedelje pojedinačno sastati sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, a nakon Uskrsa će imati pojedinačne sastanke sa opozicionim platformama koje su bile odlučile da ne učestvuju na prošlim opštim izborima.

"Očekujemo od svih učesnika u dijalogu da pristupe ovim razgovorima na pozitivan i konstruktivan način pun poštovanja. Razgovaraćemo i što je još važnije pažljivo ćemo slušati šta poslaničke grupe u Narodnoj skupštini i političke platforme koje su trenutno van parlamenta imaju da kažu o nekim od najvažnijih pitanja za demokratiju Srbije", navodi se u pismu.

Kažu da će im pojedinačni sastanci pomoći da ocene nivo posvećenosti, spremnost i sposobnost za postizanje konsenzusa kako bi se poboljšala politička klima uoči narednih izbora.

"U tom pogledu racunamo na to da Vlada, vladajuca parlamentarna vecina i opozicija preuzmu punu odgovornost i rade zajedno ka tom cilju", ističu evroparlamentarci.

Evroparlamentarci dodaju da EP u tom procesu preuzima svoju ulogu sa velikom skromnošću, kao i da im nije cilj da donesu gotova rešenja niti da nameću ili zagovaraju stavove jedne ili druge političke partije.

Naglašavaju da EU i njene države članice snažno podržavaju proces međustranačkog dijaloga.

"Potpuno smo posvećeni ovom procesu i naporno radimo na postizanju opipljivih rezultata. Naša krajnja želja je da kroz ovaj proces pomognemo da se postigne dalji napredak za Srbiju i njene građane i u pogledu evropskog puta", zaključili su posrednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.