Posmrtni ostaci kralja Petra II stigli u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmrtni ostaci kralja Petra II stigli u Srbiju

Posmtrni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića (1923-1970) dopremljeni su danas oko 14 sati avionom iz Ciriha u Beograd.

Kralj Petar II Karađorđević biće sahranjen na Oplencu

 

 

Na aerodromu "Nikola Tesla" posmrtne ostatke su dočekali Petrov sin, princ Aleksandar Karađorđević s porodicom, predstavnici Vlade i Vojske Srbije, a na aerodromu se okupila i grupa pristalica monarhije, među kojima je bila i bivša >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

 

Posmrtni ostaci biće preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog, u okviru dvorskog kompleksa na Dedinju, gde će će u 15 sati početi liturgija koju će služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

 

Datum sahrane na Oplencu, kako je ranije saopšteno, biće određen kasnije ove godine, u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i Vladom, kao i s drugim kraljevskim kućama.

 

Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da se formira Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

Petar Drugi Karađorđević bio je kralj Jugoslavije od 1941. do 1945. kada je Jugoslavija, posle oslobodilačkog rata pod vođstvom komunista u Drugom svetskom ratu, proglašena za republiku. Tokom rata živeo je u Londonu, a poslednje godine života proveo je u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.