Izvor: B92, 02.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Posmatrači znali za Srebrenicu"

Pariz -- Karla del Ponte tvrdi da su međunarodni posmatrači znali da se priprema masakr u Srebrenici i da nisu ništa učinili da ga spreče

U intervjuu francuskom nedeljniku "Pari mač", glavna tužiteljka Haškog tribunala rekla je da je u optužnici protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića nameravala da govori o svim tim stvarima, ali da one procedurom nisu prihvaćene kao formalni dokazi. Ona je pomenula i navodne dogovore Ričarda Holbruka sa Radovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karadžićem.

Ona tvrdi da su Milošević i bivši lideri bosanskih Srba, haški begunci Radovan Karadžić i Ratko Mladić, organizovali napad na Srebrenicu.

"Predstavnici međunarodne zajednice su to znali, razgovarali su o tome, a ništa nisu učinili da to spreče. To je neoboriv, glavni dokaz", kazala je Del Ponteova, navodeći da ima imena onih koji su učestvovali u razgovorima na tom sastanku.

Ona je, takođe u vezi sa Srebrenicom, rekla da se bivši američki potpredsednik Al Gor saglasio da svedoči, ali da mu nije dozvoljeno.

Del Ponteova je ponovila optužbe i na račun srpskog premijera Vojislava Koštunice, za koga kaže da već dugo sumnja u njegovu spremnost da uhapsi Mladića i Karadžića. "Pari mač" je, takođe, objavio fotografiju Mladića, navodno snimljenu u jednom restoranu u Beogradu 2000. godine.

Del Ponteova je iznela sumnje i u vezi sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom, koji je, navodno, sa Karadžićem tokom pregovora 1996. postigao dogovor da lider bosanskih Srba napusti politiku. Haška tužiteljka je rekla da je uverena da neka vrsta dogovora postoji između njih.

Treba podsetiti da tužilaštvo Haškog tribunala, tokom dvogodišnjeg izvođenja dokaza na suđenju Slobodanu Miloševiću, te navode Karle del Ponte nijednom nije pomenulo.

Od februara 2002. do februara 2004, u sudnici se pojavilo oko 300 svedoka i nijedan od njih nije govorio o onome što je Karla del Ponte izjavila francuskom nedeljniku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.