Poslovni pregled: MMF ostaje u BiH

Izvor: Southeast European Times, 13.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni pregled: MMF ostaje u BiH

MMF kaže da će njegova kancelarija u Sarajevu ostati otvorena. Takođe u vestima: glavni kosovski revizor objavio izveštaj o finansijskim prekršajima ministarstva trgovine i industrije u 2006. godini, a nivo napretka reformi u Srbiji doveo do manje finansijske pomoći u 2007. godini.

13/06/2008

MMF neće zatvoriti, nego će promeniti svoju misiju u BiH, navodi se u saopštenju MMF-a objavljenom u ponedeljak (9. jun). U njemu se poriče izjava guvernera Centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << banke BiH Kemala Kozarića data prethodnog dana, da će MMF zatvoriti svoju kancelariju u Sarajevu zbog nepostojanja bilo kakvog programa MMF-a u BiH u poslednje četiri godine. "Kancelarija MMF ostaće u Bosni i Hercegovini još izvesno vreme", ukazuje se u saopštenju.

***

Glavni revizor Kosova objavio je u sredu (11. jun) izveštaj u kojem se kritikuje finansijsko poslovanje ministarstva trgovine i industrije u 2006. godini i ukazuje na prekršaje koje je počinilo ministarstvo, a koji su koštali više miliona evra. Kancelarija revizora pronašla je 67 prekršaja vezanih za prihod i rashod i pogrešno izdvajanje kapitalnih investicija. Revizori takođe kažu da ministarstvo nije dokumentovalo rashode u iznosu 2,3 miliona evra.

***

Srbija je dobila manje strane finansijske pomoći u 2007. nego u 2006 godini, što je odraz napretka u reformama izjavio je u četvrtak (12. jun) odlazeći ministar finansija Mirko Cvetković. Srbija je prošle godine dobila 370 miliona evra finansijske pomoći, 130 milina evra manje nego 2006. godine.

***

Američko-švajcarski konzorcijum pobedio je na tenderu za kupovinu 85 odsto kompanije ARMO, jedine državne naftne kompanije u Albaniji, saopštilo je u ponedeljak (9. jun) ministarstvo ekonomije. Kompanija Rifajneri Asosiejts Teksas, švajcarska Merkurija Enerdži Grup Ltd. i kompanija Anika Enterprajses ponudili su 125 miliona evra. Posmatrači očekuju da će formalni ugovor biti potpisan kasnije ovog meseca.

***

Hrvatska vlada usvojila je izmenjeni plan za razvoj nacionalne mreže prirodnog gasa do 2011.godine. Cilj je da se smanji zavisnost Hrvatske od prirodnog gasa iz Rusije, s obzirom da trenutni uvoz iz Rusije čini 40 odsto domaćih potreba i verovatno će se povećavati.

***

Grčka vlada imenovala je u sredu (11. jun) Jorgosa Provopulosa za novog guvernera centralne banke zemlje. Provopulos, 58, će naslediti Nikolasa Garganasa koji sledeće nedelje odlazi sa te funkcije. Provopulos je bivši generalni direktor četvrtog po veličini grčkog kreditora, Pirejske banke.

(Razni izvori – 06/06/08-13/06/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.