Poslovni forum Srbija-Slovenija: Stvaranje zajedničkog tržišta nema alternativu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 12:58

Poslovni forum Srbija-Slovenija: Stvaranje zajedničkog tržišta nema alternativu (AUDIO)

Zajedničko tržište nema alternativu, a Zapadni Balkan, sa svojih 18 miliona stanovnika pruža više poslovnih prilika kao celina nego svaka država pojedinačno, poručeno je na Poslovnom forumu Srbija - Slovenija, održanom u Beogradu.

Na skupu su razmatrana ključna pitanja i inicijative ekonomske saradnje u regionu, sa posebnim akcentom na privrednu saradnju između Srbije i Slovenije.

Prema podacima sa skupa, u ekonomskoj saradnji između Srbije i Slovenije učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više od 4 hiljade firmi. U Sloveniji je, prema podacima slovenačkih institucija, registrovano 2 hiljade firmi u vlasništvu srpskih kompanija, a više od 500 srpskih kompanija u ovom trenutku ima ozbiljne poslovne operacije na slovenačkom tržištu.

Robna razmena dveju zemalja iznosila je prošle godine gotovo milijardu i po evra, istakao je Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije, dodajući da dve zemlje stalno unapređuju ekonomsku saradnju.

Slovenačke firme su u poslednjih deset godina u našu zemlju uložile više od milijardu evra. Vesović kaže da su na našem tržištu prepoznale razvojnu šansu i među prvima u Evropi ulagale u automobilsku i prehrambenu industriju.

To da je Slovenija blizu standarda Evropske Unije, a Srbija na pola od toga pokazuje i statistika. Slovenija je dostigla na nivou od 88 odsto prosečnog BDP Evropske unije, dok je Srbija na 42 odsto proseka. Statistika pokazuje da su plate dva i po puta veće. Prosečna bruto zarada u Sloveniji je oko hiljadu 900 evra, a u Srbiji 760 evra. Ono što je u Srbiji jače jeste poljoprivreda.

Poslednjih godina povećale su se i srpske investicije u Sloveniji, kazao je direktor slovenačkog Instituta za strateška rešenja Tine Kračun dodajući da je Srbija treći investitor izvan zemalja Evropske Unije. Međutim, prepreka za jače privredno povezivanje je granica Evropske Unije, dodao je Kračun.

Direktori najvećih srpskih i slovenačkih kompanija koji su učestvovali na poslovnom forumu složni su u tome da stvaranje zajedničkog tržišta nema alternativu, kao i da sadašnja generacija privrednika ima priliku i odgovornost da poveže region.

Ocenjeno je i da je put ka Evropskoj Uniji jedini pravi put za sve države regiona, te da je punopravna integracija Balkana u Evropsku Uniju preko potrebna privredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.