Poslovne vesti: Privatizacija na Kosovu na čekanju

Izvor: Southeast European Times, 11.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Privatizacija na Kosovu na čekanju

Kosovska agencija poverenja kaže da je privatizacija na čekanju dok ne bude osnovana nova agencija. Ove nedelje još: Tirana domaćin seminara o tehnologijama za istraživanje prevara; u Turskoj prihvaćene prve ponude za nuklearnu elektranu.

11/04/2008

Proces privatizacije na Kosovu stavljen je na čekanje na nekoliko meseci, saopštila je u sredu (9. aprila) Kosovska agencija poverenja (Kosovo Trust Agency - KTA), telo koje trenutno rukovodi privatizacijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << KTA je dodala da će uskoro biti pretvorena u državnu agenciju i da je odlučila da do tada suspenduje prodaju državne imovine.

***

Bankarska agencija Federacije Bosne i Hercegovine saopštila je u sredu (9. aprila) da je odlučila da ponovo pokuša da proda problematičnu Hercegovačku banku (HB). Agencija se nada da će do juna pronaći novog vlasnika. Visoki predstavnik je suspendovao poslovanje HB 2001. godine i uveo novog privremenog upravnika, pošto su zaposleni HB optuženi za malverzacije i druge ilegalne radnje.

***

Tirana je od ponedeljak (7. aprila) do 9. aprila bila domaćin seminara o tehnologijama za istraživanje finansijskih i ekonomskih prevara. Seminar je inicirala glavna tužiteljka Ina Rama uz podršku američke ambasade u Tirani. Događaj se bavi pranjem novca, konfiskacijom imovine, korišćenjem bankarskih depozita i potrebama istražnih aktivnosti.

***

Anualizovana stopa inflacije u Albaniji u martu je dostigla 4,6 odsto, što je najviše u poslednjih nekoliko godina. Time je premašen preporučeni maksimum Svetske banke od 4 odsto. Smatra se da su glavni razlog visoke inflacije povećanja cena energenata.

***

U ponedeljak (7. aprila) primljene su ponude za izgradnju prve nuklearne elektrane u Turskoj na sredozemnoj obali. Sadašnji tender je za jednu od tri planirane elektrane. Prema rečima jednog zvaničnika turske agencije za energetiku čiju izjavu citira agencija Rojters, prvi kandidati koji su podneli ponude su japanska kompanija Itoču, kanadska firma Atomic Energy Canada Inc. i francuska Vinci and Suez.

***

Neto direktne strane investicije (DSI) u Hrvatskoj dostigle su 3,4 milijarde evra u 2007. godini, što je 33,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Centralna banka Hrvatske u utorak (8. aprila). To je su najveće SDI u toj zemlji ikada. Skok odražava fluktuaciju vrednosti akcija hrvatskog naftnog proizvođača INA i Hrvatskog Telekoma na domaćoj berzi prošle godine.

(Razni izvori – 04/04/08-11/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.