Poslovne vesti: Finansijska kriza pogađa balkanski turizam

Izvor: Southeast European Times, 12.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Finansijska kriza pogađa balkanski turizam

Globalno ekonomsko pogoršanje rezultiralo je manjim brojem stanovnika Balkana koji su putovali na odmor. Takođe u poslovnim vestima: Turska ima najviše milijardera u regionu, a italijanska kompanija planira otvaranje fabrike automobila u Crnoj Gori.

12/03/2010

Više od 65 odsto Bugara, 62 odsto Rumuna i 61 odsto Makedonaca nije putovalo na godišnji odmor prošle godine zbog nedostatka novca, pokazuje najnovije istraživanje evropskog turizma koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je u sredu (10. mart) objavio Evrobarometar. Turska je među zemljama sa najnižim udelom putovanja u privatne ili poslovne svrhe tokom prošle godine, koji je iznosio samo 37 odsto, u odnosu na prosek EU koji je bio 69 odsto, navodi se u izveštaju. Hrvatska je u međuvremenu svrstana među zemlje sa najvišim udelom ljudi koji su napravili sopstvene putne aranžmane.

***

Magazin Forbs uključio je u sredu (10. mart) 28 Turaka na svoju listu milijardera za 2010. godinu. Husnu Ozejegin, vlasnik FIBA Holdinga, najbogatiji je čovek u Turskoj, sa, kako se procenjuje, 3 milijarde dolara. Džon Fredriksen, državljanin Kipra sa boravkom u Velikoj Britaniji, takođe se nalazi na listi, sa neto vrednošću bogatstva od 7,7 milijardi dolara. Dva Grka -- Sprios Lacis, sa 5,3 milijarde dolara, i Filip Nijarkos, sa 2 milijarde dolara -- takođe su na toj listi. Tri Rumuna -- Dinu Patriciju, sa neto bogatstvom od 2,2 milijarde dolara, Joan Nikulae sa 1,1 milijardom dolara i Jon Tirijak sa milijardu dolara -- takođe su dospeli u taj elitni klub.

***

Standard & Purs promenio je izglede rumunskog rejtinga sa negativnih na stabilne, zvanično je saopšteno u utorak (9. mart). Recesija je uticala na ekonomsku stabilnost u 2009. godini, ali je program koji je podržao MMF, zajedno sa EU i drugom pomoći, doprineo ublažavanju efekata krize, rekao je S&P.

***

Bosna i Hercegovina odobrila je izgradnju dve termoelektrane i jedne hidroelektrane, saopštila je vlada u utorak (9. mart). Vlasti sada traže partnere koji će pomoći u finansiranju projekata.

***

Letonska nacionalna aviokompanija Er Baltik otvorila je direktnu liniju između Beograda i Rige 5. marta, saopštile su transportne vlasti u Beogradu. Kompanija će imati letove četiri dana u nedelji.

***

Italijanska kompanija za sportske automobile Lambordžini planira da otvori fabriku za električne automobile u Crnoj Gori, izjavio je direktor kompanije Tonino Lambordžini podgoričkom dnevniku Pobjeda u ponedeljak (8. mart). Kompanija još nije odabrala lokaciju za svoju fabriku, ali planira inicijalnu proizvodnju od 1.000 automobila godišnje, pre nego što proširi proizvodnju, rekao je Lambordžini.

***

Republika Srpska pridružiće se gasovodu Južni tok, izjavio je 5. marta premijer Milorad Dodik po povratku iz Moskve, gde se sastao sa zvaničnicima ruskog energetskog giganta Gazproma. Projektom Južni tok transportovaće se prirodni gas od Rusije do centralne Evrope, preko Crnog mora i Bugarske.

***

Agencija za kreditni rejting Mudis Investors Servis dala je negativan kreditni rejting bugarskom bankarskom sistemu u svom izvštaju od 8. marta. Prošlogodišnje usporavanje sektora nekretnina uticalo je na bankarski sektor, izjavila je analitičarka Elena Panajotu, dodajući da očekuje da će profitabilnost i kvalitet nastaviti da trpe u narednih 12 do 18 meseci.

***

Četiri međunarodna konzorcijuma takmičiće se za izgradnju elektrane "Nju Kosova" kapaciteta 500MGW, saopštili su 5. marta kosovski zvaničnici. Radi se o kompanijama Adani Paur/PT Adani Global iz Indije i Indonezije; AES Elektrik lid/Demir Eksport A.S iz Sjedinjenih Država i Turske; Park Holdingu iz Turske; i konzorcijumu PPC/Kontur Global LLP iz Grčke i Velike Britanije. Početak izgradnje planiran je za 2011. godinu, a očekuje se da će koštati oko milijardu evra. Odabrani konzorcijum sufinansiraće kosovska vlada.

***

Albanska vlada finalizovala je 5. marta ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, za unapređivanje regionalnih i ruralnih puteva. Kredit u iznosu 50 miliona evra deo je dugoročnog projekta, čiji je cilj da se poboljša oko 1.500 kilometara puteva.

(Razni izvori – 05/03/10-12/03/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.