Poslovne vesti: Albanci više putuju

Izvor: Southeast European Times, 05.Feb.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Albanci više putuju

Albanci su potrošili dva puta više na putovanja u 2009. godini nego godinu dana ranije. Takođe u poslovnim vestima: slovenačka kompanija Gorenje prebacuje proizvodnju kućnih aparata u Srbiju, a rumunska Centralna banka smanjila kamatnu stopu.

05/02/2010

Albanci su potrošili 453 miliona evra na turizam od jula do septembra prošle godine, ili 54 odsto više u poređenju sa 2008. godinom, saopštila je u utorak (2. februara) Banka Albanije. Takvi podaci su >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rezultat većeg broja turista koji su putovali u inostranstvo.

***

Krajem marta, slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo Gorenje počeće proizvodnju frižidera i zamrzivača u svojoj fabrici u Valjevu, izvestili su mediji u utorak (2. februara). Fabrika u Srbiji otvorena je 2006. godine.

***

Hrvatska vlada raspisaće do 15. februara tender za privatizaciju pet brodogradilišta. Država će ponuditi većinski paket deonica u brodogradilištima Brodotrogir (95,24 odsto), Kraljevica (99,54 odsto), 3. Maj (83,82 odsto), i Brodograđevna industrija Split (99,78 odsto), po početnoj ceni od 1 kune.

***

Irska kompanija za nekretnine Vest Inkorporejted kupila je Telefonsku palatu u Sofiji za 22,5 miliona evra, izvestili su u ponedeljak (1. februara) lokalni mediji. Zgrada je bila vlasništvo Vivakoma, bivše državne telekomunikacione kompanije. Vivakom je 2009. godine stavio na prodaju više od 100 svojih objekata kako bi isplatio dugovanja.

***

Rumunska Centralna banka (BNR) smanjila je u sredu (3. februara) kamatnu stopu za 0,5 odsto, na 7 odsto, navodi se u zvaničnom saopštenju. Smanjenje je bilo očekivano i to je već drugo u ovoj godini. BNR je smanjila kamatnu stopu za 0,5 odsto početkom januara.

***

Ruske veterinarske vlasti ukinule su petogodišnju zabranu na uvoz živine iz Turske. Odluka je stupila na snagu u ponedeljak (1. februara). Taj korak je podstaknut "stabilizacijom situacije vezanom za ptičiji grip u Turskoj". Na snazi ostaje zabrana na uvoz žive živine, jaja i hrane za živinu.

***

Oko 10 miliona evra iz budžeta Makedonije za 2010. godinu biće uloženo u program razvoja ruralnih delova zemlje, saopštilo je u subotu (30. januar) ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i upravljanje vodama. Novac će biti iskorišten za unapređivanje konkurentnosti, modernizaciju malih farmi, jačanje ruralne infrastrukture i promociju ruralnog tirizma. Zahtevi za finansiranje aktivnosti u okviru ovog programa primaju se do kraja februara.

(Razni izvori – 29/01/10-05/02/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.