Poslovna zgrada sa geotermalnim grejanjem i hlađenjem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovna zgrada sa geotermalnim grejanjem i hlađenjem

BEOGRAD - Austrijska Viena inšurens grup (Vienna Insurance Group VIG) saopštila je danas da će u Beogradu početkom 2010. završiti prvu poslovnu zgradu na Balkanu sa sopstvenim obnovljivim izvorom geotermalne energije, vrednu 42 miliona evra.

Poslovni centar "VIG Plaza" imaće osam spratova, odnosno ukupno 22 hiljade kvadratnih metara, od čega 16 hiljada kvadrata poslovnog prostora i 130 parking mesta, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kako je rečeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za korišćenje geotermalne energije predviđen je bunar za eksploataciju podzemnih voda, koji se nalazi u blizini zgrade.

Predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kompanije Viner štediše (Wiener Stadtische), koja je deo VIG-a, Rudolf Ertl kazao je da će se koristiti energija zemlje i podzemnih voda za zagrevanje, odnosno hlađenje zgrade, a sistem će godišnje moći da proizvede ukupnu toplotnu energiju od oko 824 megavat-časova i da obezbedi do 75 odsto potreba zgrade za toplotnom energijom.

Direktorka VIG nekretnina Svetlana Smiljanić rekla je da je zgrada koja se završava u novobeogradskom bloku 11 A jedna od najmodernijih u regionu, jer su se u izgradnji koristili najsavremeniji materijali i oprema, a visok nivo automatike svrstava je u red takozvanih "pametnih zgrada".

Zgradom će se upravljati preko centralnog sistema, a osim uštede energije, sistem u "VIG Plazi" će smanjiti zagađenje koje će zgrada emitovati u životnu sredinu.

Izvođač radova je beogradska kompanija Imperijal gradnja.

Predstavljanju projekta prisustvovao je ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.