Poslodavci nezadovoljni Zakonom

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci nezadovoljni Zakonom

Stručnjaci procenjuju da se veći rast zaposlenosti očekuje 2012. godine. Poslodavci tvrde da ih i loš Zakon o radu sprečava da zapošljavaju nove ljude.

U Srbiji je formalno bez posla 724.000 ljudi. Iako je nezaposlenih 20.000 manje nego prošle godine, stručnjaci procenjuju da se veći rast stope zaposlenosti očekuje tek 2012. godine. Poslodavci tvrde da ih i loš Zakon o radu sprečava da zapošljavaju nove ljude.

Prosečno čekanje na posao u Srbiji traje tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i po godine. Iako trećinu nezaposlenih čine mlađi od 30 godina, oni na posao čekaju dvostruko kraće, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje. Neki i brže nađu posao.

"Najtraženija zanimanja su vezana za informacione tehnologije, tu su i inženjeri elektrotehnike, specifične specijalizacije kod lekara, ginekolozi, oftalmolozi, farmaceuti lakše dolaze do posla, ali isto tako, zavarivači, kuvari, kozmetičari", rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović.

Do posla teže dolaze oni sa srednjom stručnom spremom i stariji od 40 godina. S tim u vezi, poslodavci se žale na loše odredbe zakona o radu.

"Mi tražimo da se ukine odredba zakona po kojoj je poslodavac dužan da isplati otpremnine kod otpuštanja radnika za sve one radnike koji imaju određene godine radnog staža. Na taj način ćemo učiniti da poslodavci izbegavaju zapošljavanje ljudi koji su stariji od 40 ili 50 godina", rekao je Nebojša Atanacković predsednik Unije poslodavaca.

Statističari 2012. vide kao godinu u kojoj možemo očekivati porast broja zaposlenih. Uslov za to je rast bruto društvenog proizvoda što je nemoguće bez rasta industrijske proizvodnje, smanjenja uvoza i povećanja izvoza, odnosno poboljšanja ukupne ekonomske slike.

"Mi očekujemo da će već u oktobru doći do smanjenja broja nezaposlenih, zato što je praktično zemlja izašla iz recesije. Tržište radne snage reagovalo je sporije kad se pojavila recesija, ali sporije reaguje i njenim prestankom. U ovom periodu mi zaista očekujemo da za par procentnih poena dođe do smanjenja stope nezaposlenosti", rekao je Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Dok se to ne dogodi, u Srbiji je i dalje veliki problem neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. Svake godine školujemo stručnjake, koji će se, izvesno, naći na birou rada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.