Poslodavci eskiviraju PIO

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci eskiviraju PIO

Svakom šestom zaposlenom poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose, a uplate su neredovne za 600.000 ljudi. Preduzeća za doprinose Fondu PIO duguju oko 170 milijardi dinara.

Procenjuje se da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose za oko 300.000 zaposlenih, a za 600.000 ljudi uplate su neredovne, ili se uplaćuje minimalac.

Za doprinose, preduzeća Fondu PIO duguju oko 170 milijardi dinara, a iz Poreske uprave podsećaju da je čak četiri petine dugova nenaplativo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog stečaja i privatizacije.

U Srbiji je zaposleno oko 1.800.000 ljudi. Procenjuje se da poslodavci čak svakom šestom ne uplaćuju poreze i doprinose.

"Mi smatramo da socijalno odgovorni poslodavci i Vlada i sindikati treba da se nađu i da prema onima koji su društveno i socijalno neodgovorni upotrebe pre sistem štapa, a ne šargarepe", kaže potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

Vuković smatra da se ovako samo reprodukuje postojeće stanje i da oni koji uplaćuju više nemaju interes da to rade.

Prošle godine, za 14 hiljada preduzeća pokrenut je automatski stečaj, firme su obrisane iz privrednog registra, a njihova imovina prešla u društvenu svojinu. Problem je ostao-ko će radnicima povezati staž.

"Glavni mehanizmi kako se ova pojava može sprečiti su mnogo ozbiljniji inspekcijski nadzor s jedne strane, a s druge strane sankcije koje bi država, odnosno Ministarstvo finansija trebalo da primeni", kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Nekada je postojala Služba društvenog knjigovodstva koja po zakonu nije smela da pusti neto zaradu bez uplate poreza i doprinosa. U međuvremenu platni promet prešao je u poslovne banke koje nemaju tu obavezu, a poslodavci mogu da imaju više računa.

"Od 170 milijardi dinara nenaplativo je oko 80 odsto zbog zakona o stečaju i privatizaciji koji ne dozvoljavaju postupak prinudne naplate dok ti postupci traju", kaže pomoćnica direktora Poreske uprave Srbije Rada Kostić.

U Srbiji ima oko 330.000 firmi i 750 poreskih inspektora na terenu, što znači da jedan inspektor kontroliše 440 firmi.

U tim kontrolama, samo prošle godine, poreznici su otkrili 35 milijardi dinara neprijavljenih poreza i doprinosa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.