Poslodavac naredio radnicima da dio plate daju roditeljima

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Okt.2015, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavac naredio radnicima da dio plate daju roditeljima

Kineski poslodavci iz grada Guangžua na neobičan način su odlučili da svoje zaposlene vrate drevnim kineskim vrijednostima, posebno kada je riječ o poštovanju starijih.

Naime, oni su usvojili poslovnu politiku prema kojoj su zaposleni dužni da dio plate daju svojim roditeljima.

Jedna kompanija, koju kineski mediji nisu imenovali, željela je da na ovaj način promoviše dobre, moralne vrijednosti među svojim zaposlenim.

Poštovanje roditelja smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se jednom od ključnih vrlina u kineskom društvu i kulturi, piše Guangzhou Daily.

Međutim, ono što je iznenađujuće jeste da je ova vijest pokrenula veliku debatu na kineskim društvenim mrežama o tome da li su možda poslodavci pretjerali, jer svako ima pravo da raspolaže novcem koji zaradi.

I dok većina kineskih roditelja tradicionalno očekuju da ih djeca pomažu u starosti, danas se to tumači na razne načine.

I dok je 2013. godine Kina usvojila zakon kojim se podstiče briga o roditeljima, sve do sada je to bilo samo slovo na papiru. Istina, ovaj zakon propisuje i to da djeca koja žive odvojeno od roditelja moraju da ih posjećuju što češće i da brinu o njima.

Portparol kompanije koja je uvela obavezno novačno izdvajanje za roditelje kaže da u njihovoj kompaniji uglavnom rade mladi, neobrazovani ljudi iz ruralnih dijelova zemlje.

Oni su na ovaj način željeli da "inspirišu svoje radnike da se brinu o svojim roditeljima, naravno, uz pomoć kompanije".

Inače, ova kompanija svoju politiku sprovodi posljednje tri godine i to jasno naglašava svakom novom radniku koji dođe u njihov kolektiv:

"Naravno, oni koji ne pristanu na ovo, neće biti zaposleni."

Iz kompanije kažu da 10 odsto zarade samaca te pet odsto zarade onih koji su u braku direktno šalju njihovim roditeljima, a to je mjesečno u prosjeku oko 30 dolara.

Ipak, ova kompanija daje i kompenzaciju svojim radnicima, i to oko 10 dolara u prvoj godini rada, pa do 30 dolara za one koji rade više od tri godine, tako da i kompanija na neki način nastoji da kompenzira ta izdvajanja.

Ipak, ova praksa nije naišla na odobravanje u ostatku Kine, posebno što mnogi misle da se kompanija miješa u porodične odnose.

"Roditeljsko izdržavanje je roditeljsko izdržavanje, a plata je plata… Plata je namijenjena radnicima, a ne njihovim roditeljima. Niko ne bi trebalo da raspolaže zarađenim novcem radnika", samo je jedan od komentara na kineskim forumima.

I dok su neki saglasni da je namjera kompanije dobra, kažu da je način na koji to sprovodi pogrešan.

"Roditeljsko izdržavanje je nešto što se podrazumijeva, što treba da dođe 'iz srca', a ne da vam neko to nameće. To jednostavno nije u redu", kaže jedan ugledni kineski bloger.

Ovaj bloger tvrdi da kompanija, zapravo, krši prava radnika, koja su zakonom zagarantovana.

"Ovo ugrožava pravo značenje građanske obaveze… Miješaju se u privatne stvari svojih radnika, te njegove odnose s porodicom", kaže on.

Ipak, ima i onih koji podržavaju ovu praksu, jer je to jednostavno promocija drevnih vrijednosti.

"Svakako podržavam ovo. Današnja omladina samo želi da zaradi novac i potroši ga na sebe, a malo ko brine o svojoj porodici", samo je jedan od komentara podrške.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.