Poslednji letački dan za MiG-21 u Rumuniji posle više od šest decenija

Izvor: Beta, 15.Maj.2023, 11:21

Poslednji letački dan za MiG-21 u Rumuniji posle više od šest decenija

Rumunsko Ratno vazduhoplovstvo obustaviće danas letenje na poslednjim primercima lovca MiG-21 Lanser, nakon više od šest decenija eksploatacije tog legendarnog aviona, koji je u Rumuniji nadživeo mlađe i modernije migove 23 i 29.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Vrhovni savet odbrane Rumunije odlučio je da izbaci iz upotrebe MiG-21 zbog toga što je procenjeno da je neophodno da se ubrza procedura prelaska rumunske vojne avijacije na avione F-16, ali i zbog toga što se radi o veoma starim avionima čije je održavanje postalo izuzetno zahtevno.Odlučeno je da poslednji letački dan za MiG-21 u Rumuniji bude 15. maj, a da u čast njegovoj službi istovremeno budu organizovane oproštajne ceremonije u 71. avio bazi u Kampia Turziju, u 86. avio bazi u Borčei i u 95. avio bazi u Bakauu.Posle toga, rumunska avijacija će kontrolu vazdušnog prostora obavljati isključivo avionima F-16, ali će im u tome pomagati i detašmani drugih NATO zemalja koji privremeno borave u Rumuniji, usled izbijanja rata u Ukrajini. Za zaštitu vazdušnog prostora biće korišćeni i raketni sistemi PVO, koji deluju u sastavu NATO integrisanog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu.Kuriozitet predstavlja činjenica da će ovo biti drugo izbacivanja iz upotrebe rumunskih migova, jer je Vrhovni savet nacionalne odbrane još pre ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Poslednji let za MiG-21

Izvor: Danas, 15.Maj.2023

Rumunsko Ratno vazduhoplovstvo obustaviće danas letenje na poslednjim primercima lovca MiG-21 Lanser, nakon više od šest decenija eksploatacije tog legendarnog aviona, koji je u Rumuniji nadživeo mlađe i modernije migove 23 i 29.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.