Poslednji kec u rukavu

Izvor: RTS, 01.Feb.2013, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji kec u rukavu

Zavisnici od kocke slični su zavisnicima od opojnih droga, ali je njihovu bolest teže prepoznati. Simptomi su neprimetni i prepoznaju se tek kada je za rešavanje problema potrebna pomoć stručnjaka, saglasni su gosti emisije Oko.

Problem kockanja, nije problem samo pojedinca, već i njegove porodice, ali i čitavog društva, kažu gosti emisije Oko. Za njegovo prevazilaženje potrebna je podrška svih, a leči se isto kao i bilo koja druga bolest zavisnosti - porodičnom i socijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << terapijom ili boravkom u dnevnoj bolnici.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Preciznih podataka nema, ali se procenjuje da u Srbiji ima oko 25.000 zavisnika od kocke, kaže dr Ivica Mladenović sa Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Kocka je bolest, kao i bilo koja druga bolest zavisnosti, objašnjava Slobodan Petković iz SOS centra Srbije za borbu protiv patološkog kockanja.

"Ja sam bio kockar 15 godina, izvukao sam se iz toga, ali mogu da kažem da je to bolest, kao i bilo koja druga. Ima nekoliko faza, a poslednja je faza jurenja novca. Nastaje tako što se mladi ugledaju na ljude koji se već kockaju", kaže Petković.

Prema njegovim rečima,  pojedinac shvata da ima problem sa kockanjem "tek kada se prezaduži i nema gde, a dolazi čak i do pomisli i pokušaja samoubistva".

I Ana Kovačević iz Državne lutrije Srbije kaže da svi moramo da shvatimo da problem kockanja nije problem pojedinca, već čitavog društva i da svi zajedno moramo da ga rešavamo. Ističe da je najveći problem to "što je ilegalno tržište igara na sreću tri puta veće od legalnog".

Milica Dinić iz Udruženja priređivača igara na sreću "Jakta" kaže da oni ozbiljno prisupaju problemu kockanja. "Objekti su na udaljenosti većoj od 200 metara od škola, zabranjen je ulazak maloletnicima u te objekte, imamo plakate, ali to nije dovoljno. Potrebno je da svi zajdnički delujemo i da kontrole poštovanja propisa budu oštrije", kaže Dinićeva.

Bitno je i da onaj ko ima problem sa kockanjem ima podršku i porodice i prijatelja i čitavog društva, kako bi se sa tim problemom izborio. Gosti Oka su saglasni da je najveći nedostatak to što upravo porodica i prijatelji okreću glavu problemu i stide se ljudi koji su zavisni od kocke, kao što se na primer stide narkomana.

Uz to, dodaju da nedostaje još udruženja koja bi pružala podršku i pomagala patološkim kockarima da se sa tim problemom izbore i izleče.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.