Poslednja pobeda vojvode Petra Bojovića

Izvor: Studnel.com, 16.Jul.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja pobeda vojvode Petra Bojovića

Za vreme srpsko-turskih ratova bio je u štabu Vrhovne komande da bi 1891. položio ispit i dobio čin kapetana. Istovremeno je postavljen za vršioca dužnosti načelnika štaba Moravske divizije u Nišu, koju je vršio pet godina. Radio je na različitim dužnostima, sve do izbijanja Balkanskih ratova, kada je postao komandant Konjičke divizije. Za vreme prvog rata bio je načelnik štaba Prve armije. Istakao se tokom Kumanovske i Bitoljske bitke, posle kojih je dobio čin generala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Za vreme drugog rata vodio je Prvu armiju u pobedu na Bregalnici. Hrabro je jurišao u bitke i za vreme Prvog svetskog rata, gde biva ranjen. Predvodio je svoje trupe u povlačenje preko Albanije. Tog davnog 19. juna 1918. podnosi ostavku zbog neslaganja oko proširenja Solunskog fronta. Taj period njegove neaktivnosti je trajao kratko, jer je ponovo postavljen na dužnost i jurišao u nove pobede.

 Foto: sh.wikipedia.org
Zbog ratnih zasluga, 13. septembra 1918. dobio je čin vojvode. Nakon rata postao je komandat Prve armijske oblasti i na toj funkciji je ostao do decembra 1920. godine. Bojović je imenovan za načelnika Glavnog generalštaba vojske Kraljevine SHS u martu 1921. Ubrzo je penzionisan usled neslaganja sa kraljem, ali se vraća u službu 1941. i postaje vrhovni isnpektor celokupne vojne sile Jugoslavije. Nakon Aprilskog rata, imenovan je, usled maloletnosti kralja Petra II, za pomoćnika vrhovnog komandanda kraljevske vojske, a nakon njene kapitualacije sam sebi je odredio kućni pritvor.
Brozovi oslobodioci upali su u kuću vojvode Petra Bojovića 19. januara 1945, gde su slabašnog vojvodu na završnici devete decenije života uhapsili i zatim ga u zatvoru mučili. Umro je ubrzo nakon izlaska iz zatvora i sahranjen je bez vojnih počasti. Tako je otišao čovek za koga se smatra da je Prvi svetski rat skratio za celu godinu time što je išao 200 kilometara ispred saveznika i oslobađao srpske gradove sa samo 60 hiljada vojnika.
Izvori: rts.rs, riznicasrpska.net.

petar bojovicvojskovodana danasnji danprvi svetski rat

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.