Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Posledice glupe političke klase"

Beograd -- Uvođenjem 6 principa, stranke zapravo ogoljeno pokazuju da su im kadrovska rešenja i fotelje najvažnije, kaže Milan Nikolić.

"Svih ovih pet principa izgleda treba zaboraviti, a taj šesti sada je to oko čega se oni kolju i ispada najvažnije to ko će koju poziciju da zauzme", smatra direktor Centra za proučavanje alternativa. "Znači, radi se o glupoj političkoj klasi, koja ne ume ni da sakrije svoju samoživost, svoj egoizam i taštinu, nego evo preko tog šestog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << principa to izlazi na videlo", kaže on.

"Njihova nesposobnost da naprave vladu očito proizilazi samo iz tog prinicpa, a ne iz onih prethodnih pet do kojih je građanima faktički stalo", smatra Nikolić.

On veruje da će se pod pritiskom ustavnih rokova nova vlada na kraju ipak formirati jer nijednoj stranci iz demokratskog bloka koja učestvuje u pregovorima o budućoj vladi novi izbori ne odgovaraju zbog senke Kosova koja će i narednih meseci biti nad političkom scenom u Srbiji.

Šesti princip zakasnio

Slaviša Orlović, docent Fakulteta političkih nauka, izjavio je za B92 da bi "šesti princip", u najširem smislu značenja, imao više smisla da je predložen u vreme donošenja novog Ustava.

"Da su bili raspisani predsednički i parlamentarni izbori, onda bi se moglo govoriti o strateškom dogovoru o kandidatima za premijera i predsednika", kaže on.

Orlović smatra da još uvek postoji mogućnost da se pronađe kompromis, ali će to u mnogome zavisiti upravo od današnjeg sastanka.

"Pošto je predsednik Tadić odbacio 'šesti princip', predmet razgovora može biti dogovor o predsedniku vlade i vladinim resorima i predsedniku skupštine i skupštinskim odborima", kaže on.

On kaže da je tumačenje druge strane "Koštunica premijer ili novi izbori". "Loše je što je DSS o tome glavnog partnera obavestila na konferenciji za štampu, ali mislim da ipak ima još prostora jer novi izbori ne bi odgovarali ni strankama ni građanima", smatra Orlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.