Posle smrti drugog deteta iz Gvatemale, sistematski pregledi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle smrti drugog deteta iz Gvatemale, sistematski pregledi

Dan nakon što je osmogodišnji dečak iz Gvatemale preminuo u američkom pritvoru za migrante, Agencija za carinu i pograničnu zaštitu je saopštila da će ponovo obaviti sistematske preglede sve dece u pritvoru.

Agencija je navela da će se posebno usredsrediti na decu mlađu od 10 godina, preneo je AP.

Osmogodišnji dečak iz Gvatemale umro je u pritvornom centru i to je drugi put ovog meseca da je umrlo dete pritvorenih imigranata, posle nedavne smrti devojčice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz iste zemlje.

Kako je navedeno, dečak je u ponedeljak ujutru pokazivao znake potencijalne bolesti i zajedno sa ocem je prebačen u Alamogordo, u Novom Meksiku, gde su mu dijagnostifikovani prehlada i groznica.

Detetu je preporučeno da uzima amoksicilin i brufen, međutim uveče je vraćen u bolnicu sa mučninom i povraćanjem i posle par sati je preminuo.

Agencija je navela da uzrok smrti dečaka još nije ustanovljen, a da su o tom slučaju obavešteni generalni inspektorat Ministarstva za unutrašnju bezbednost i vlada Gvatemale.

Ranije ovog meseca u pritvoru je preminula sedmogodišnja devojčica Džeklin Kal, takođe iz Gvatemale, nakon što su je uhvaćena na granici.

Njeno telo vraćeno je porodici u selu u Gvatemali.

Džeklin je umrla početkom decembra dok je bila u pritvoru granične službe, nakon što je ušla u SAD sa svojim ocem, Nerijem. Oni su putovali u karavanu migranata iz Centralne Amerike.

Mali, beli kovčeg sa telom Džeklin stigao je na aerodrom u Gvatemala Sitiju u nedelju i putovao 354 kilometra do njenog siromašnog sela. Na kovčegu je bila rukom pisana poruka Džimija Moralesa, predsednika Gvatemale - "Tražimo poslove, struju, vodu, puteve... da ne bismo morali da emigriramo", preneo je Glas Amerike.

Otac devojčice, Neri Kal, ušao je u SAD u nadi da će naći posao.

Još nije jasno kako se Džeklin razbolela. Po svemu sudeći, bila je dobro kada su je agenti uhapsili sa ocem i drugim migrantima kada su prešli američku granicu.

Razbolela se tokom vožnje autobusom do policijske stanice u koju je stigla sa groznicom od 41 stepena. Hitno je prebačena u bolnicu u El Pasu u Teksasu gde je preminula posle dva dana. Američki agenti kažu da je devojčica bila gladna i dehidrirana pre nego što je prešla granicu.

Kritičari američke imigracione politike kažu da je smrt Džeklin primer kakav tretman mogu da očekuju kada pređu američku granicu. Predsednik Tramp kaže da su svi imigranti dobrodošli u SAD, ali da moraju da u zemlju uđu legalno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.