Posle napada PKK neizvesna budućnost „otvaranja prema Kurdima“

Izvor: Southeast European Times, 22.Jul.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle napada PKK neizvesna budućnost „otvaranja prema Kurdima“

„Otvaranje Turske prema Kurdima“ suočeno je sa još jednom preprekom u trenutku nastavka političke krize.

22/07/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times – 22.7.2011.

Kada je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) najavila „otvaranje prema Kurdima“ pre dve godine, povećale su se nade da bi zemlja mogla da uspe da okonča svoj sukob kroz političke pregovore i proširenje kulturnih prava Kurda.

Međutim, prošlonedeljni napad >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << PKK u Silvanu, u Dijarbakiru, u kojem je poginulo 13 vojnika, a sedam je povređeno, ponovo je postavio veliku prepreku na putu „otvaranja prema Kurdima“.

S obzirom da prokurdska Stranka mira i demokratije (BDP) bojkotuje parlament, protestujući zbog odluke suda da ne dozvoli ulazak jednog od njenih izabranih članova Hatipa Didžlea u parlament i na prošlonedeljno proglašenje „demokratske autonomije“, bilo kakvo skorije zbližavanje između AKP i BDP -- i samim tim političko rešenje kurdskog pitanja – teško je prognozirati.

Nakon zasede prekinuti su parlamentarni pregovori AKP i BDP, jer je AKP pod pritiskom da zauzme čvrst stav protiv terorizma -- a time i protiv BDP -- koju mnogi vide kao legalno političko krilo PKK.

U međuvremenu, lideri opozicione krajnje desnice pozvali su vladu da proglasi okončanje „otvaranja prema Kurdima“ i pošalje trupe u Dijarbakir, pa čak i u Kandil, bazu PKK u severnom Iraku.

„Ova inicijativa [otvaranja prema Kuridma] propala je u Dijarbakiru. AKP bi trebalo da prizna to i odmah zatvori taj 'otvor'“, rekao je za SETimes Oktaj Vural, potpredsednik Stranke nacionalističke akcije (MHP) i šef poslaničkog kluba stranke.

„Vojne vlasti bi trebalo da daju zadovoljavajuće odgovore na pitanja javnosti o napadu u Silvanu. Trebalo bi da počnemo pravi rat protiv terorizma, umesto što koristimo tu temu politički“, kaže on, tvrdeći da uključivanje kurdskih političara u pregovore sa vladom ne funkcioniše i da podstiče nove napade PKK.

U svom najnovijem saopštenju izdatom početkom nedelje, lider PKK Abdulah Odžalan, koji trenutno izdržava doživotnu zatvorsku kaznu, zapretio je sa „više nasilja“ ako parlament ne uspe da uveri PKK da ima planove za sprovođenje demokratskih mera za rešavanje kurdskog pitanja, piše Novinska agencija Firat.

Prema kurdskim političarima, napadi PKK ne bi trebalo da budu razlog da se vlada AKP obeshrabri u izradi novog demokratskog zakona i rešavanju kurdskog pitanja.

„Možda ćemo videti slične napade u budućnosti, jer su lideri PKK pozvali na to i pre zasede u Dijarbakiru, ali napadi ne bi trebalo da navedu vladu da odstupi od svoje odluke da preduzme korake ka miru“, kaže Mehmet Nezir Karabas, kurdski političar i bivši poslanik BDP za SETimes.

Upravo suprotno, navodi on, delimičan razlog napada u Dijarbakiru „možda je činjenica da je vlada odstupila od svojih predizbornih obećanja kurdskom narodu“.

„Trenutno postoji veliko nepoverenje između lidera AKP i kurdskog naroda“, kaže on, tvrdeći da su, umesto da slede svoje otvaranje prema Kurdima, lideri AKP nedavno nazvali sukob „problemom sa terorizmom“.

U međuvremenu, Mustafa Akis, poslanik AKP i potpredsednik Komisije za nacionalnu bezbednost u parlamentu, odbacuje bilo kakvu promenu politike vlade.

„Nikada nismo ustuknuli ni od našeg otvaranja prema Kurdima niti od bezbednosne strategije borbe sa PKK. Za razliku od drugih, mi pokušavamo da držimo to dvoje [otvaranje prema Kurdima i PKK] odvojeno“, rekao je on za SETimes.

Kada je u pitanju zaseda u Dijarbakiru, Akis kaže da je Turska spremna da „prevaziđe poteškoće izlaženja na kraj sa teroristima i da spreči takve napade u budućnosti“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.