Izvor: Blic, 07.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle liturgije vo na ražnju

Posle liturgije vo na ražnju

PETROVAC NA MLAVI - U pothomoljskom selu Ćovdin prošle subote osveštana je najveća seoska crkva u Braničevu Sveta tri jerarha, izgrađena dobrovoljnim prilozima vernika. Crkvu i parohijski dom osveštali su i u njoj služili liturgiju episkopi Braničevski Ignjatije i Vranjski Pahomije. Po kišnom vremenu svečanom činu prisustvovalo je oko 1.500 vernika.

Posle osveštenja crkve i parohijskog doma priređen je svečani ručak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kome je služilo 27 konobara. U dva šatora zaselo je 1.500 zvanica. Za proslavu je ispečen vo na ražnju od 500 kilograma, a za specijalitete sa roštilja potrošeno je 1.500 kilograma mesa. Donatori su darovali više hiljada boca piva, vina, sokova i mineralne vode. Opšte narodno veselje koje je trajalo do duboko, a svirali su Bora Dugić i duvački orkestar Milovana Babića.

- Do sada u našem selu nije postojala crkva, pa smo odlučili da je gradimo. Radovi su počeli 2002. godine. Mi smo složno selo i pored dobrovoljnih priloga u novcu ljudi su davali cement, šljunak, daske, stolariju, stakla - priča priča Radivoje Bogosavljević, predsednik MZ Ćovdin.

Žitelji ovog sela koji žive u inostranstvu prikupili su veliku količinu novca. Živomir Ilić naglašava da je samo onu Italiji prikupio 27.000 evra.

- Niko nije odbio da priloži za našu crkvu. Predstoji nam još oslikavanje, ali i za to će se naći novac - kaže Ilić.

Predsednik Crkvenog odbora Miroslav Nikolić napominje da je svako pomogao koliko je mogao.

- Nije bilo lako za četiri godine sagraditi crkvu 25 metara dugačku, 15,5 široku i 18 visoku. Ali slogom smo pokazali da možemo. Zvona smo radili u Futogu i za njih platili 8.500 evra. Naši meštani su se takmičili ko će više novca da pokloni: Milan Milivojević, koji radi u Švajcarskoj dao je 8.000 franaka - kaže Nikolić.

S. Mirković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.