Posle gipsa na terapiju

Izvor: Blic, 08.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle gipsa na terapiju

Ortopedska klinika na Banjici i Urgentni centar zbog zaleđenih puteva i trotoara imali su za trećinu više primljenih pacijenata sa prelomima nego što je uobičajeno. Mahom stariji ljudi najčešće su lomili kukove, skočne i ručne zglobove. Lekari upozoravaju da su ovakvi padovi često uzrok bola u kičmi, koji vremenom može da se pogorša i iskomplikuje.

Oštećenje mišićnog i koštanog tkiva nakon pada vremenom postaje veće, manifestujući se intenzivnijim bolom, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u poznijim godinama.

Dr Goran Radunović iz Instituta za reumatologiju kaže za "Blic" da uzrok većine reumatskih bolesti nije poznat i da stanja nakon padova zahtevaju kompleksnu terapiju.

- Neophodna je upotreba lekova, fizikalna terapija, ali i edukacija bolesnika, ponekad i sprovođenje hirurških procedura. Nakon što se desi pad zbog poledice, povređeni često, bežeći od lekara, rade vežbe "na svoju ruku", miruju, stavljaju obloge, što može i da bude opasno. Zato protiv bolova savetujemo upotrebu lekove kao što su "nimesulid" ili "diklofenak duo", koji je svoje izvanredne karakteristike i ublažavanje bolova pokazao u obliku gela - ističe dr Radunović.

Ono što sami pacijenti mogu sebi da pomognu jeste da bolno mesto naprskaju sprejem. "Diklofenak duo" ne ostavlja nikakve tragove na koži, blago hladi i pokazao se odličnim kao jedan od najčešće upotrebljavanih lekova u svetu za ovakav tip bolova.

U Urgentnom centru u subotu zabeleženo je više od 150 intervencija zbog povreda, a Hitna pomoć je zbog preloma na ulicama grada imala 25 intervencija. Uprkos ledenoj kiši koja je padala u Beogradu, nije bilo težih saobraćajnih nesreća. Kako "Blic" saznaje, gužve u Urgentom centru i Ortopedskoj klinici na Banjici nisu se bitnije smanjile ni na dan Božića, a ispred gipsare u Urgentnom i juče je vladala gužva.

Sneg i led opet krajem januara

Meteorolog Nedeljko Todorović očekuje da će se do kraja nedelje sneg i led otopiti, ali najavljuje nove padavine za vikend. Novo zahlađenje uz slične vremenske uslove koji su vladali za vreme božićnih i novogodišnjih praznika Todorović očekuje krajem januara i početkom februara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.