Posle čokoladica, problem je srpski đuveč?

Izvor: B92, 28.Dec.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle čokoladica, "problem" je srpski đuveč?

Zagreb -- Region su nedavno "potresle" srpske čokoladice i hrvatske bombonjere, a sada je "na meniju" srpski đuveč koji se servira vojnicima u Hrvatskoj.

Hrvatski portal 24sata.hr preneo je izjavu neimenovanog sagovornika, koji ne može da se načudi činjenici da Hrvati uvoze sardine za vojsku iz Mađarske, a da se uz kampanju "Kupujmo hrvatsko" uvozi đuveč iz Srbije.

Nakon nabrajanja uvoznih proizvoda, što često možemo čuti i u Srbiji za pasulj, krompir ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beli luk, sagovornik ove medijske kuće dodaje "Ne znam šta je gore, srpski đuveč ili mađarske sardine, kao da živimo na Marsu".

Kako se navodi, razlozi njegovog očaja ne leže u nacionalizmu, već su racionalni i zdravorazumski.

"U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine neobrađenih parcela je sve više. Iz Slavonije, bogomdane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izveštavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Nemačku jer nemaju posla i nemaju od čega da žive", piše portal.

Kako se navodi, srpski đuveč vojsci prodaje porodična kompanija AIPK, koja ima ugovor sa državnom kompajinom Pleter-usluge.

Iz hrvatskog ministarstva odbrane su poručili da su propisane kalorijski, tehnološki i nutricionistički uslovi za namirnice, ali da ono "nema uticaj na to gde i od koga pružalac usluga nabavlja namirnice".

"Hrvatska poljoprivreda je uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije je najkvalitetniji. Njihova zemljišta su ekološki čista, bez pesticida, nemaju GMO hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane", navode iz AIPK.

Vredi istaći da se u tekstu kao veći problem od srpskog đuveča i makedonskog (?) ajvara navode mađarske sardine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatskoj "sporan" i srpski đuveč

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2016

ZAGREB - Region su nedavno "potresle" srpske čokoladice i hrvatske bombonjere, a sada je na meniju srpski đuveč koji se servira vojnicima u Hrvatskoj...Hrvatski portal 24sata.hr prenio je izjavu neimenovanog sagovornika, koji ne može da se načudi činjenici da Hrvati uvoze sardine za vojsku iz Mađarske,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.