Posle arapskog proleća, na redu je nemačka zima? Oni sanjaju o tome

Izvor: B92, 08.Avg.2022, 17:46

Posle "arapskog proleća", na redu je "nemačka zima"? "Oni sanjaju o tome"

Nemački ekstremisti se nadaju da će im inflacija, možda i hladni stanovi otvoriti nove teme za osvajanje novih pristalica.

Na to su upozorili šef Kancelarije za zaštitu ustava pokrajine Brandenburg Jerg Miler i ministarka unutrašnjih poslova Neni Fezer.

"Ekstremisti sanjaju o nemačkoj zimi nezadovoljstva," rekao je Miler za nedeljnik "Velt am Sontag".

"Očekuju da će energetska kriza i poskupljenja ljude pogoditi snažno i tako stvoriti prijemčivije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspoloženje za ideje protiv države", dodao je on.

Miler je naveo u julu za "Špigel" da "pažljivo prate šta rade" i upozorio kako "većina ljudi koji brinu pred sledeći obračun troškova nisu ekstremisti i meta interesa službe za zaštitu ustava".

Sličnu bojazan u julu je iskazala i Fezerova.

"Pretnja, naravno, postoji, da će oni koji su još u vreme korone gunđali protiv demokratije i često se svrstavali uz ekstremiste mogu snažan rast cena da zloubotrebe kao temu za mobilizaciju. Neprijatelji demokratije uvek iščekuju neku krizu za zloupotrebu i podgrevanje fantazije o propasti i sejanje straha" rekla je ona poslovnom dnevniku Handelsblat.

"Sve što je ekstremiste objedinjavalo u vreme pandemijskih protesta ostaje kao zajednički imenitelj - negiranje demokratije i pokušaj podrivanja poverenja u državu", dodala je ona i navela da je policija spremna "za moguće nove poroteste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.