Posle akcije protiv špijunaže treba raditi na bezbednosti, kaže ekspert

Izvor: Southeast European Times, 27.Sep.2013, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle akcije protiv špijunaže treba raditi na bezbednosti, kaže ekspert

Policija je otkrila riznicu informacija koje je prikupio špijunski lanac koji je navodno prodavao poverljive dokumente i prikupljao infoрmacije kako bi ucenjivao zvaničnike.

27/09/2013

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 27.9.2013.

Špijunska zavera u Makedoniji, koja je dosezala čak do kabineta predsednika Sobranja, odnosila se na dostavljanje osetljivih državnih informacija susednoj zemlji, a ukazala je na probleme u nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << agencija zaduženih za prikupljanje osetljivih informacija, kaže jedan ekspert .

Vlasti su podnele krivične prijave protiv 20 osoba, uključujući pet sadašnjih i bivših visokih obaveštajnih zvaničnika, bivšeg šefa državne agencije za sprečavanje pranja novca, službenika državnog arhiva i šefa kabineta predsednika Sobranja. Optužbe protiv dva zvaničnika su odbačene zbog nedovoljnih dokaza.

Nije saopšteno o kojoj se susednoj zemlji radi.

Ovaj slučaj navodi na pitanja o odgovarajućoj proveri osoblja koje ima bezbednosni status koji im omogućava pristup poverljivim informаcijama u njihovom svakodnevnom radu.

„Problem ide mnogo dublje -- kako i na koji način su oni bili uključeni u rad sa takvim informacijama i imali pristup njima“, kaže pukovnik Blagoja Markovski, predsednik Balkanskog bezbednosnog foruma u Skoplju, u izjavi za SETimes.

Markovski očekuje da se opseg istraga proširi, s obzirom da ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja da procenjuje obim mreže špijunaže.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da je mreža pružala informacije Marjanu Efremovu, obaveštajnom zvaničniku koji je otpušten 2009. godine u okviru drugog skandala, a potom ih je on prodavao stranim službama putem specijalnih satelitskih operativnih sistema i tehnologija, te putem ličnih kontakata.

„[Informacije] su se najčešće odnosile na bezbednosne službe jedne susedne države“, rekla je Jankulovska said.

Policija kaže da je ta grupa takođe prikupljala kompromitujuće informacije o makedonskim zvaničnicima, biznismenima i drugim javnim ličnostima i vršila iznuđivanje pretnjama da će objaviti informacije na informativnoj internet strani Burevesnik, koja kritikuje premijera Nikolu Gruevskog.

Policija je izdala nalog za hapšenje vlasnika internet strane Zorana Božinovskog i dva druga osumnjičena lica, koji su i dalje na slobodi.

„Dobro je što su posle 22 godine otkrili takvo krivično delo“, rekao je Vladimir Pivovarov, profesor na FON Univerzitetu i bivši šef vojne obaveštajne službe, u izjavi za SETimes.

Pivovarov upozorava da vlasti treba da osiguraju uspostavljanje sistema za bolje čuvanje poverljivih informacija, s obzirom na mogućnost zloupotrebe.

Istraga će verovatno sprečiti zloupotrebu osetljivih i poverljivih informacija i ojačati ukupnu bezbednost, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslvoa Pavle Trajanov.

„[Istrage] deluju kao vrsta prevencije, jer obeshrabruju potencijalne saradnike stranih tajnih službi“, rekao je Trajanov za SETimes.

U svom govoru u parlamentu, Jankulovska je rekla da je policija zaplenila 81 kompjuter, 532 CD-a i DVD-a, 147 audio i video traka, 67 SIM kartica, 56 mobilnih telefona, 57 memorijskih kartica, kutije sa poverljivim materijalima i 22 komada vatrenog oružja i municiju

Trajanov je rekao da je, uprkos svim okrivljujućim informacijama prikupljenim u ovom slučaju, vrlo teško dokazati špijunažu na sudu.

„Zato uglavnom treba da radimo na sprečavanju takvih aktivnosti“, zaključio je Trajanov.

Šta Makedonija može da uradi da bolje zaštiti poverljive informacije? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.