Posle 93 godine odlazi vojna posada s krstarice Aurora

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 93 godine odlazi vojna posada s krstarice Aurora

Krstarica „Aurora”, sa koje je 1917. ispaljivanjem plotuna na Zimski dvorac u Sankt Peterburgu označen početak Oktobarske revolucije, izgubiće svoju vojnu posadu 93 godine posle te epizode.

„Vojna posada krstarice biće raspuštena do 1. decembra. Vojna karijera broda je završena”, rekao je predstavnik ruske mornarice za agenciju Interfaks.

O brodu će nastaviti da brinu tri spremačice i šest čuvara, rekao je isti izvor.

Krstarica koja se nalazi usidrena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na keju u centru Sankt Peterburga nastaviće da prima hiljade turista.

U ruskoj mornarici nisu potvrdili ovu najavu, međutim, jedan stručnjak je rekao agenciji Frans pres da brod već dugo služi kao muzej i da nema smisla da na njemu dalje ostaje vojna posada.

„Aurora” je ispaljivanjem salva ćoraka 25. oktobra 1917. dala signal za napad na Zimsku palatu čime je počela Oktobarska revolucija.

Brod je restauriran posle Drugog svetskog rata i stalno usidren na reci Nevi u Sankt Peterburgu.

Otvoren je za javnost zbog svoje istorijske uloge i do sada je primio milione posetilaca.

I pored toga što ga je čuvala vojna posada krstarica je takođe služila za brojne, manje konvencionalne, događaje kao što su privatne večeri uz piće, i čak, prema lokalnoj štampi, snimanje pornografskog filma.

Beta-AFP

objavljeno: 08/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.